Rebarbora

Rebarbora (Rheum officinale Baillon) je neprehliadnuteľná  zelenina  s mohutnými listami a s dlhými stopkami typicky sfarbenými do červena či zelena. Táto rastlina pochádza z Ázie. Niekedy sa nesprávne radí medzi ovocie, a to hlavne kvôli svojej kyslej ovocnej chuti a skutočnosti, že sa používa predovšetkým pri príprave dezertov. Rebarbora je unikátna potravina, ktorá je na jednej strane zdraviu prospešná, na druhej strane sú jej listy jedovaté.

Z rebarbory sa konzumujú iba stonky, ktoré obsahujú vitamín B a účinné látky ako je horčík, železo, jód, vlákninu a mangán. Pozitívne preto vplýva na kardiovaskulárny systém a tiež na črevnú flóru, vlasy a pokožku. Listy rebarbory obsahujú toxickú kyselinu šťaveľovú, ktorá môže spôsobiť zlyhanie obličiek alebo metabolické ochorenie a preto je vhodné ich od stoniek odstrániť.

Stonky možno zberať od druhého roku veku rastliny najlepšie od apríla do júna. Neskôr je už podiel kyseliny šťaveľovej v celej rastline príliš vysoký. Stonky sa režú na úrovni zeme.  V prvom roku po vysadení by sa mali odrezať iba 3-4 stonky, aby mala rastlina dostatok energie pre ďalší rast.

Najvhodnejšia je na prípravu rôznych múčnikov či džemu.  Veľmi dobre chutí v kombinácii s jahodami, ananásom, jablkami alebo iba samotná nastrúhaná v bublanine.

Čo je vhodné vedieť pri príprave rebarbory:
-  stonky je vždy potrebné olúpať, podobne ako špargľu a pred tepelným spracovaním je vhodné ju spariť v horúcej vode a tú potom vyliať.

- nie je vhodné ju konzumovať surovú!

- možno ju zmraziť, ako v surovom, tak i vo varenom stave.

- pri jej spracovaní sa nikdy nepoužívajú hliníkové nádoby. Kov totiž reaguje s kyselinou šťaveľovou a prechádza do zeleniny.

-  jedlá z rebarbory by sa mali konzumovať maximálne dvakrát týždenne.