Rebarbora (Rheum officinale Baillon) je neprehliadnuteľná zelenina s mohutnými listami a s dlhými stopkami typicky sfarbenými do červena či zelena. Táto rastlina pochádza z Ázie. Niekedy sa nesprávne radí medzi ovocie, a to hlavne kvôli svojej kyslej ovocnej chuti a skutočnosti, že sa používa predovšetkým pri príprave dezertov. Rebarbora je unikátna potravina, ktorá je na jednej strane zdraviu prospešná, na druhej strane sú jej listy jedovaté.
Z rebarbory sa konzumujú iba stonky, ktoré obsahujú vitamín B a účinné látky ako je horčík, železo, jód, vlákninu a mangán. Pozitívne preto vplýva na kardiovaskulárny systém a tiež na črevnú flóru, vlasy a pokožku. Listy rebarbory obsahujú toxickú kyselinu šťaveľovú, ktorá môže spôsobiť zlyhanie obličiek alebo metabolické ochorenie a preto je vhodné ich od stoniek odstrániť.
Stonky možno zberať od druhého roku veku rastliny najlepšie od apríla do júna. Neskôr je už podiel kyseliny šťaveľovej v celej rastline príliš vysoký. Stonky sa režú na úrovni zeme. V prvom roku po vysadení by sa mali odrezať iba 3-4 stonky, aby mala rastlina dostatok energie pre ďalší rast.
Najvhodnejšia je na prípravu rôznych múčnikov či džemu. Veľmi dobre chutí v kombinácii s jahodami, ananásom, jablkami alebo iba samotná nastrúhaná v bublanine.
Čo je vhodné vedieť pri príprave rebarbory:
- stonky je vždy potrebné olúpať, podobne ako špargľu a pred tepelným spracovaním je vhodné ju spariť v horúcej vode a tú potom vyliať.
- nie je vhodné ju konzumovať surovú!
- možno ju zmraziť, ako v surovom, tak i vo varenom stave.
- pri jej spracovaní sa nikdy nepoužívajú hliníkové nádoby. Kov totiž reaguje s kyselinou šťaveľovou a prechádza do zeleniny.
- jedlá z rebarbory by sa mali konzumovať maximálne dvakrát týždenne.