Hovädzí steak

POTREBNÉ PRÍSADY:

300g hovädzej sviečkovej, soľ, čierne a zelené na hrubo mleté korenie, pečená hrianka.

 

POSTUP PRÍPRAVY:

Z hovädzej sviečkovej narežeme steaky (pláty) so šírkou asi 5 - 6cm. Mäso osušíme papierovou utierkou a odstránime prípadné šľachy. Tuk necháme, zabezpečí výraznú chuť mäsa. Solíme a koreníme tesne pred tepelnou úpravou.
Suchú panvicu (ideálna je grilovacia) poriadne rozohrejeme. Steak opečieme z každej strany cca 2 - 3 minúty. Prepečenosť steaku zistíme tak, že naň zatlačíme prstom. Čím viac sa mäso poddá (je pružné), tým je menej prepečené a čím je pevnejšie, tým je viac prepečené. Nikdy do mäsa nepicháme ostrými predmetmi!
Hotový steak odložíme na tanier a necháme pokojne odležať na čas, pokiaľ sa z neho parí. Podávame s pečenými zemiakmi a dresingom (nivovým, brusnicovým).