Kvet z kysnutého cesta

POTREBNÉ PRÍSADY:

300g polohrubej múky, 300g hladkej  múky, 1ČL soli, 2PL kryštáľového cukru, 1dcl vlažného mlieka, 2dcl kefírového mlieka, 20g droždia, 150g tuku (masla alebo bravčovej masti), 1PL rumu, 1 vanilínový cukor, 3 žĺtka (z toho jedno na potretie), nugátová nátierka.

 

POSTUP PRÍPRAVY:

Do vlažného mlieka s trochou cukru rozdrobíme droždie a necháme vzísť kvások. Všetky uvedené suroviny (okrem nugátovej nátierky a jedného žĺtka) zmiešame s kváskom a vypracujeme cesto, ktoré necháme 20 minút nakysnúť. Kysnuté cesto rozdelíme na polovicu. Z každého dielu vyvaľkáme na papieri na pečenie kruh. Na jeden kruh nanesieme nugátovú nátierku, rovnomerne rozotrieme a prikryjeme druhým kruhom pomocou papieru na pečenie, ktorý potom odstránime.
Do stredu kruhu postavíme pohár dnom nahor. Kruh rozrežeme cez obe vrstvy od stredu (od pohára) smerom k okraju na 12 rovnakých dielov. V strede zostanú jednotlivé dvanástinky spojené. Chytíme dve dvanástinky (trojuholníčky) súčasne a dvakrát ich prekrútime smerom od seba (závit), na konci spojíme. Pokračujeme a takto spravíme ďalších päť lupeňov. Kvet preložíme na plech spolu s papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným žĺtkom a necháme ešte 15 minút nakysnúť. Stred kvetu posypeme kryštáľovým cukrom. Pečieme v rúre pri teplote 190°C asi 20-25 minút.