Jablková torta s mascarpone

POTREBNÉ PRÍSADY:

Korpus: 3 vajcia, 90g kryštálového cukru, 3 lyžice oleja, 70g hladkej múky, 20g kakaa, 1 PL perníkové korenia.

Plnka: 1000g očistených jabĺk, 100g kryštálového cukru, 100ml vody, 2 vanilkové pudingy + 200ml vody.

Mascarpone krém: 250g mascarpone, 2 vanilkový cukor, 2PL práškového cukru, 12PL vaječného likéru, 250ml smotany,1 stužovač šľahačky.

Na ozdobenie: šľahačka, škorica.

 

POSTUP PRÍPRAVY:

Piškótový korpus:Vyšľaháme bielky na tuhý sneh, pridáme cukor a znovu šľaháme. Postupne pridáme za stáleho miešania, žĺtky, olej aby sa nám hmota pekne spojila. Pridáme preosiatu múku zmiešanú s perníkovým korením a kakaom. Opäť zľahka premiešame.
Dno tortovej formy vyložíme papierom na pečenie, potrieme olejom a zasypeme hrubou múkou. Do takto pripravenej formy nalejeme cesto. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 175°C asi 20 minút. Po upečení korpus necháme vychladnúť, vyberiema z formy, a stiahneme papier.
Tortovú formu umyjeme, osušíme, vložíme čistý papier na pečenie a vložíme upečený korpus.

 

Jablková plnka: Jablká očistíme, nahrubo postrúhame, podlejeme vodou, pridáme cukor a necháme rozvariť. Pudingový prášok rozmiešame v 200ml vody a za stáleho miešanie prilejeme do jablkovej kaše. Krátko povaríme a necháme vychladnúť. Plnku natrieme na korpus a odložíme do chladničky, aby stuhla.

Krém z mascarpone: Mascarpone vymiešame s práškovým cukrom (nešľaháme !!!). Pridáme vaječný koňak a postupne pridáme vyšľahanú šľahačkovú smotanu so stužovačom. Zľahka všetko premiešame. Hladký krém natrieme na stuhnutú jablkovú plnku, posypeme škoricou a necháme stuhnúť v chladničke.