Slávnostné gaštanové rezy

POTREBNÉ PRÍSADY:

Cesto: 4 vajcia, 6 PL kryštálového cukru, 100 ml oleja, 6 PL polohrubej múky, 1 balíček prášku do pečiva, 1 PL kakaa.

Plnka: 1 Zlatý klas, 300ml mlieka, 250g masla, 3 PL práškového cukru, 250g gaštanového pyré.

Karamelová šľahačka: 4 PL kryštálového cukru, 300 ml mlieka, 2 šľahačky v prášku, nastrúhaná čokoláda na ozdobenie.

 

POSTUP PRÍPRAVY:

Cesto: Celé vajcia vyšľaháme s cukrom, pridáme olej, múku s práškom do pečiva a kakao. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť do vyhriatej rúry.

Plnka: Zo Zlatého klasu a z mlieka uvaríme hustú kašu a necháme ju vychladnúť. Maslo vymiešame spolu s práškovým cukrom a gaštanovým pyré. Do zmesi vmiešame vychladnutú kašu zo Zlatého klasu.

Karamelová šľahačka: Do hrnca dáme cukor a na miernom ohni ho skaramelizujeme. Po malých dávkach pridávame mlieko a miešame, kým sa karamel celkom nerozpustí. Karamel necháme vychladnúť, vmiešame doň práškové šľahačky a spolu dobre vyšľaháme.

Na upečený korpus natrieme plnku, potom rozotrieme šľahačku a povrch ozdobíme strúhanou čokoládou. Dáme stuhnúť do chladničky.

Zavárané feferóny

POTREBNÉ PRÍSADY:

Feferóny, 1,75l vody, 0,5l octu, 10 PL cukru, 1 balíček prípravku na zavárenie (Deko, Zelko).

 

POSTUP PRÍPRAVY:

Z vody, octu, cukru a prípravku na zaváranie uvaríme nálev. Necháme ho vychladnúť. Feferóny umyjeme, uložíme do pohárov (netlačíme) a zalejeme nálevom. Zavrieme viečkom a dáme sterilizovať na 5 minút. Potom poháre vyberieme, obrátime hore dnom a prikryjeme dekou (uterákom). Necháme prikryté až pokým poháre úplne nevychladnú.

Piškótová roláda s kokosom

POTREBNÉ PRÍSADY:

2 vajcia, 60g práškového cukru, 60g hladkej múky, 1 PL teplej vody, kokosová múčka.

 

POSTUP PRÍPRAVY:

Vajcia s cukrom vyšľaháme, pridáme teplú vodu a múku. Všetko spolu vymiešame a vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme asi 15-20 minút. Horúce cesto zvinieme s papierom a necháme trochu vychladnúť. Po chvíľke odpočinku opatrne rozvinieme, stiahneme papier, natrieme podľa chuti ovocným džemom a opäť zvinieme.  Povrch rolády natrieme džemom a obalíme v kokosovej múčke. Nakoniec posypeme práškovým cukrom.

Perníková roláda

POTREBNÉ PRÍSADY:

 250g hladkej múky, 180g polohrubej múky, 180g práškového cukru, 2-3 PL medu, 3 vajcia, 75g masla, 1 ČL sódy bikarbóny, 1/2 ČL mletej škorice, 1/2 ČL mletých klinčekov, slivkový lekvár, nahrubo posekané vlašské orechy, kandizované ovocie, hrozienka, bielok na potretie.

 

POSTUP PRÍPRAVY:

V mise zmiešame oba druhy múky, pridáme zmäknuté maslo, med, cukor, vajcia, sódu bikarbónu, škoricu a klinčeky. Vypracujeme hladké cesto. Rozdelíme ho na tri rovnaké diely, každý zabalíme do fólie a necháme 1/2 hodinu odpočívať na chladnom mieste. Následne z nich vyvaľkáme tri pláty hrúbky asi 0,5 cm. Každý plát potrieme hrubou vrstvou lekváru, posypeme orechmi, kandizovaným ovocím a hrozienkami. Zvinieme na pevno, uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme bielkom. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180°C asi 40 minút.

Kokosové ježe

POTREBNÉ PRÍSADY:

Cesto: 4 vajcia, 200g práškového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 200g polohrubej múky, 1dcl oleja, 1dcl vody, 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva.

Sirup: 15 PL mlieka, 1 margarín Hera, 380g práškového cukru, 35g kakaa, kokos na obaľovanie.

POSTUP PRÍPRAVY:

Cesto: Žĺtka a cukor vymiešame, pridáme olej a vodu. Zamiešame, následne pridáme múku a kypriaci prášok do pečiva, nakoniec pridáme sneh vyšľahaný z bielkov. Cesto vylejeme na vymastený a strúhankou vysypaný plech. Po upečení korpus narežeme na menšie kúsky.

Sirup: Heru roztopíme na miernom ohni v mlieku, potom pridáme práškový cukor a nakoniec kakao.

Do sirupu postupne ponoríme každý kúsok z narezaného korpusu a obalíme v kokose.

Tagy: Sladké