Kokosové ježe

POTREBNÉ PRÍSADY:

Cesto: 4 vajcia, 200g práškového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 200g polohrubej múky, 1dcl oleja, 1dcl vody, 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva.

Sirup: 15 PL mlieka, 1 margarín Hera, 380g práškového cukru, 35g kakaa, kokos na obaľovanie.

POSTUP PRÍPRAVY:

Cesto: Žĺtka a cukor vymiešame, pridáme olej a vodu. Zamiešame, následne pridáme múku a kypriaci prášok do pečiva, nakoniec pridáme sneh vyšľahaný z bielkov. Cesto vylejeme na vymastený a strúhankou vysypaný plech. Po upečení korpus narežeme na menšie kúsky.

Sirup: Heru roztopíme na miernom ohni v mlieku, potom pridáme práškový cukor a nakoniec kakao.

Do sirupu postupne ponoríme každý kúsok z narezaného korpusu a obalíme v kokose.

Tagy: Sladké

Marhuľová zmrzlina

POTREBNÉ PRÍSADY:

500g čerstvých marhúľ, 400ml bieleho jogurtu, 250ml smotany na šľahanie, 120g práškového cukru, 2ks vanilínového cukru.

 

POSTUP PRÍPRAVY:

Marhule očistíme, vykôstkujeme a pokrájame na menšie kúsky. Zmiešame ich v mixéri s práškovým a vanilínovým cukrom, pridáme jogurt a rozmixujeme dohladka. V druhej nádobe vyšľaháme dotuha smotanu na šľahanie, ktorú potom z ľahka vmiešame do marhuľovej hmoty. Zmrzlinu dáme do uzatvorenej nádoby a uložime stuhnúť do mrazničky. Aby sme dosiahli krémový efekt, je potrebné raz za 15 minút zmrzlinu premiešať. Toto opakujeme do potrebného stuhnutia.

Dvojfarebný ríbezľový koláč

POTREBNÉ PRÍSADY:
Kakaové cesto: 1 vajce, 125g práškového cukru, 80ml oleja, 300ml mlieka, 300g polohrubej múky, 1/2 balíčka prášku do pečiva, 1/2 ČL mletej škorice, 1 PL kakaa.

Biele cesto: 1 vajce, 125g práškového cukru, 80ml oleja, 300ml mlieka, 300g polohrubej múky, 1/2 balíčka prášku do pečiva, 1 ČL nastrúhanej citrónovej kôry.

Posýpka: 50g masla, 50g hrubej múky, 50g práškového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, ríbezle.

POSTUP PRÍPRAVY:
Kakaové cesto:  Vajce a práškový cukor vymiešame dopeny. Pridáme olej, mlieko, múku zmiešanú s práškom do pečiva, kakao a škoricu. Vymiešame na hladké cesto.

Biele cesto: Vajce a práškový cukor vymiešame dopeny. Pridáme olej, mlieko, múku zmiešanú s práškom do pečiva a citrónovú kôru. Vymiešame na hladké cesto.

Posýpka: Maslo, múku a práškový cukor spolu zmiešame na mrveničku.

Na vymastený a múkou vysypaný plech vylejeme najskôr kakaové cesto a naň opatrne biele cesto. Poukladáme umyté a odkvapkané ríbezle, posypeme vanilkovým cukrom, mrveničkou a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 150-160°C asi 45 minút.

Ríbezlový džem

POTREBNÉ PRÍSADY:

1200g ríbezlí, 800g kryštálového cukru.

 

POSTUP PRÍPRAVY:

Umyté a očistené ríbezle vložíme do širšej rajnice variť, za občasného miešania ich rozpučíme. Zhruba po ôsmich minútach ríbezle preložíme do sita a prepasírujeme späť do rajnice, pridáme kryštálový cukor. Za stáleho miešania varíme po zovretí cca. 10 minút. Ešte za horúca plníme do uzatváracích pohárov. Po zavretí poháre otočíme hore dnom a necháme vychladnúť.

 

Zavárané fazuľové struky

POTREBNÉ PRÍSADY:
Mladé fazuľové struky, soľ, voda (na 1 liter vody 3 dkg soli), menší zväzok kôpru.

POSTUP PRÍPRAVY:
Fazuľové struky očistíme, pokrájame, dáme do hrnca spolu s kôprom. Zalejeme ich osolenou vodou a dáme variť. Povaríme 5 minút. Po vychladnutí dáme fazuľu do pohárov a sterilizujeme 25 minút. Potom poháre vyberieme, obrátime hore dnom a prikryjeme dekou (uterákom). Necháme prikryté až pokým poháre úplne nevychladnú.