Čerešňová bublanina

POTREBNÉ PRÍSADY:

150 g masla, 200 g práškového cukru, 2 vajcia, citrónová kôra, vanilínový cukor, 1 dl mlieka, 300 g polohrubej múky, 1 balíček prášku do pečiva, čerešne, vanilínový cukor na posypanie, čerešňová šťava, maslo a hrubá múka na vymastenie a vysypanie plechu na pečenie.

POSTUP PRÍPRAVY:

Maslo vymiešame do peny, pridáme polovicu cukru, žĺtky, nastrúhanú citrónovú kôru, vanilínový cukor a po troche mlieko. Nakoniec primiešame z bielkov ušľahaný tuhý sneh, do ktorého sme zašľahali druhú polovicu cukru, spolu s múkou zmiešanou s práškom do pečiva. Cesto vylejeme na vymastený a vysypaný pekáč, povrch posypeme čerešňami a v horúcej rúre pečieme asi pol hodiny. Upečenú bublaninu necháme vychladnúť, pokrájame na rezy, posypeme vanilínovým cukrom a podávame s čerešňovou šťavou.

Bazová limonáda

POTREBNÉ PRÍSADY:

5 kvetov bazy, 1 väčší citrón, 350g cukru, 3 l vody.

 

POSTUP PRÍPRAVY:

Bazu umyjeme pod studenou tečúcou vodou, citrón umyjeme vo vlažnej vode a nakrájame na plátky. Vodu prevaríme a rozpustíme v nej cukor, po vychladnutí nalejeme do nádoby. Vložíme nakrájaný citrón a umyté kvety bazy.
Po 24 hodinách kvety a citrón vyberieme, prípadne limonádu precedíme. Nápoj necháme postáť 3 dni v izbovej teplote. Následne ho prelejeme do fliaš a skladujeme na chladnom mieste.

Mandľové makrónky

POTREBNÉ PRÍSADY:

2 bielky, 150 g práškového cukru, 150 g mandľovej múčky, mandle na ozdobu.

POSTUP PRÍPRAVY:

Bielky s cukrom vyšľaháme, pridáme mandľovú múčku a zľahka premiešame. Z hmoty robíme v dlaniach guľky, ktoré kladieme s rozostupmi na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme v rúre na 180°C cca 10-15 min.

Tagy: Sladké Jemné

Krehký rebarborový koláč

POTREBNÉ PRÍSADY:
200g práškového cukru, 200g hladkej múky, 250g polohrubej múky, 4 žĺtka,  2 balíčky vanilkového cukru, 1 balíček prášku do pečiva, 1 stužený tuk (Palmarin, Hera), strúhanka na posypanie.

Rebarborová plnka: 800g rebarbory, 8 PL kryštálového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 1 ČL škorice.

Sneh: 4 bielka, 4 PL práškového cukru.
        


POSTUP PRÍPRAVY:
Cesto: Z múky, práškového cukru,1 balíčka vanilkového cukru, prášku do pečiva, žĺtkov a stuženého tuku vymiesime cesto a necháme ho hodinu odpočinúť v chlade. Odoberieme z neho 1/3, zvyšné 2/3 rozvaľkáme a cesto prenesieme na vymastený a múkou vysypaný väčší plech.

Rebarborová plnka: Rebarboru očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Dáme do hrnca, podlejeme trochou vody, pridáme cukor, škoricu a chvíľu podusíme tak, aby vznikla kašovitá hmota s kúskami rebarbory.

Sneh: Bielky vyšľaháme na tuhý sneh, pridáme práškový cukor a ešte chvíľu šľaháme.

Cesto na plechu posypeme trochou strúhanky (aby rebarborová plnka nerozmočila spodný plát cesta), rovnomerne rozotrieme ešte teplú rebarborovú plnku, na ňu natrieme sneh z bielkov a postrúhame odobratú 1/3 cesta. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 170°C do zlatožlta. Po vychladnutí môžeme koláč posypať práškovým cukrom.

Cibuľová polievka

POTREBNÉ PRÍSADY:
100g masla, 5-6 väčších cibúľ, 2 PL hladkej múky, 2 l vody, soľ, 100g tvrdého syra, krutóny (pražený chlebík). 

 

POSTUP PRÍPRAVY:
Cibuľu očistíme a narežeme na štvrtinky. V hrnci rozpustíme maslo, speníme na ňom cibuľu,  poprášime múkou a podľa chuti osolíme. Osmažíme do zlatista. Následne zalejeme vodou a necháme variť 20 minút. Odstavíme z ohňa, rozmixujeme ručným mixérom a dochutíme podľa potreby soľou.
Do misiek na polievku položíme na dno plátky syra a zalejeme ich horúcou polievkou. Podávame s krutónmi.