Bazová limonáda

POTREBNÉ PRÍSADY:

5 kvetov bazy, 1 väčší citrón, 350g cukru, 3 l vody.

 

POSTUP PRÍPRAVY:

Bazu umyjeme pod studenou tečúcou vodou, citrón umyjeme vo vlažnej vode a nakrájame na plátky. Vodu prevaríme a rozpustíme v nej cukor, po vychladnutí nalejeme do nádoby. Vložíme nakrájaný citrón a umyté kvety bazy.
Po 24 hodinách kvety a citrón vyberieme, prípadne limonádu precedíme. Nápoj necháme postáť 3 dni v izbovej teplote. Následne ho prelejeme do fliaš a skladujeme na chladnom mieste.

Krehký rebarborový koláč

POTREBNÉ PRÍSADY:
200g práškového cukru, 200g hladkej múky, 250g polohrubej múky, 4 žĺtka,  2 balíčky vanilkového cukru, 1 balíček prášku do pečiva, 1 stužený tuk (Palmarin, Hera), strúhanka na posypanie.

Rebarborová plnka: 800g rebarbory, 8 PL kryštálového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 1 ČL škorice.

Sneh: 4 bielka, 4 PL práškového cukru.
        


POSTUP PRÍPRAVY:
Cesto: Z múky, práškového cukru,1 balíčka vanilkového cukru, prášku do pečiva, žĺtkov a stuženého tuku vymiesime cesto a necháme ho hodinu odpočinúť v chlade. Odoberieme z neho 1/3, zvyšné 2/3 rozvaľkáme a cesto prenesieme na vymastený a múkou vysypaný väčší plech.

Rebarborová plnka: Rebarboru očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Dáme do hrnca, podlejeme trochou vody, pridáme cukor, škoricu a chvíľu podusíme tak, aby vznikla kašovitá hmota s kúskami rebarbory.

Sneh: Bielky vyšľaháme na tuhý sneh, pridáme práškový cukor a ešte chvíľu šľaháme.

Cesto na plechu posypeme trochou strúhanky (aby rebarborová plnka nerozmočila spodný plát cesta), rovnomerne rozotrieme ešte teplú rebarborovú plnku, na ňu natrieme sneh z bielkov a postrúhame odobratú 1/3 cesta. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 170°C do zlatožlta. Po vychladnutí môžeme koláč posypať práškovým cukrom.

Cibuľová polievka

POTREBNÉ PRÍSADY:
100g masla, 5-6 väčších cibúľ, 2 PL hladkej múky, 2 l vody, soľ, 100g tvrdého syra, krutóny (pražený chlebík). 

 

POSTUP PRÍPRAVY:
Cibuľu očistíme a narežeme na štvrtinky. V hrnci rozpustíme maslo, speníme na ňom cibuľu,  poprášime múkou a podľa chuti osolíme. Osmažíme do zlatista. Následne zalejeme vodou a necháme variť 20 minút. Odstavíme z ohňa, rozmixujeme ručným mixérom a dochutíme podľa potreby soľou.
Do misiek na polievku položíme na dno plátky syra a zalejeme ich horúcou polievkou. Podávame s krutónmi.

Mandľové makrónky

POTREBNÉ PRÍSADY:

2 bielky, 150 g práškového cukru, 150 g mandľovej múčky, mandle na ozdobu.

POSTUP PRÍPRAVY:

Bielky s cukrom vyšľaháme, pridáme mandľovú múčku a zľahka premiešame. Z hmoty robíme v dlaniach guľky, ktoré kladieme s rozostupmi na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme v rúre na 180°C cca 10-15 min.

Tagy: Sladké Jemné

Domáca Marlenka

POTREBNÉ PRÍSADY:
Cesto: 250g masla, 300g práškového cukru, 400g hladkej múky, 1 PL sódy bikarbóny, 3 vajcia, 3 PL medu, 2 dcl mlieka (+ podľa potreby).

Krém: 375g masla, 600g zahusteného sladeného mlieka (salko).

Na ozdobenie: hrsť nahrubo pomletých vlašských orechov, 1 kakaové pikao.

POSTUP PRÍPRAVY:
Cesto: V rajnici vo vodnom kúpeli rozpustíme maslo. Pridáme práškový cukor, vajcia, med, sódu bikarbónu, múku a mlieko. Všetko spolu dobre vymiešame. Ak je cesto príliš husté, pridáme mlieko. Cesto rozdelíme na tri rovnaké časti. Plech vystelieme papierom na pečenie a postupne upečieme tri pláty. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 170°C asi 13 minút. Po upečení necháme pláty vychladnúť, odstránime papier a okraje cesta (2cm) orežeme. Odrezky prstami pomrvíme na mrveničku.

Plnka: Zmäknuté maslo vyšľaháme a postupne doň zamiešame zahustené sladké mlieko (salko). Vymiešame na hladký krém a odložíme do chladničky trochu stuhnúť. Následne krém rozdelíme na tri rovnaké časti.

Prvý plát cesta potrieme krémom, prikryjeme druhým plátom a postup opakujeme. Na posledný tretí plát cesta rozotrieme 3/4 plnky a zvyškom plnky potrieme aj boky. Pikao rozmiešame s trochou studenej vody. Vrch múčnika posypeme 3/4 mrveničky, nasekanými vlašskými orechmi a pokropíme pikaom. 1/3 mrveničky použijeme na boky múčnika. Necháme stuhnúť na chladnom mieste.