Kvet z kysnutého cesta

POTREBNÉ PRÍSADY:

300g polohrubej múky, 300g hladkej  múky, 1ČL soli, 2PL kryštáľového cukru, 1dcl vlažného mlieka, 2dcl kefírového mlieka, 20g droždia, 150g tuku (masla alebo bravčovej masti), 1PL rumu, 1 vanilínový cukor, 3 žĺtka (z toho jedno na potretie), nugátová nátierka.

 

POSTUP PRÍPRAVY:

Do vlažného mlieka s trochou cukru rozdrobíme droždie a necháme vzísť kvások. Všetky uvedené suroviny (okrem nugátovej nátierky a jedného žĺtka) zmiešame s kváskom a vypracujeme cesto, ktoré necháme 20 minút nakysnúť. Kysnuté cesto rozdelíme na polovicu. Z každého dielu vyvaľkáme na papieri na pečenie kruh. Na jeden kruh nanesieme nugátovú nátierku, rovnomerne rozotrieme a prikryjeme druhým kruhom pomocou papieru na pečenie, ktorý potom odstránime.
Do stredu kruhu postavíme pohár dnom nahor. Kruh rozrežeme cez obe vrstvy od stredu (od pohára) smerom k okraju na 12 rovnakých dielov. V strede zostanú jednotlivé dvanástinky spojené. Chytíme dve dvanástinky (trojuholníčky) súčasne a dvakrát ich prekrútime smerom od seba (závit), na konci spojíme. Pokračujeme a takto spravíme ďalších päť lupeňov. Kvet preložíme na plech spolu s papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným žĺtkom a necháme ešte 15 minút nakysnúť. Stred kvetu posypeme kryštáľovým cukrom. Pečieme v rúre pri teplote 190°C asi 20-25 minút.

Krehký rebarborový koláč

POTREBNÉ PRÍSADY:
200g práškového cukru, 200g hladkej múky, 250g polohrubej múky, 4 žĺtka,  2 balíčky vanilkového cukru, 1 balíček prášku do pečiva, 1 stužený tuk (Palmarin, Hera), strúhanka na posypanie.

Rebarborová plnka: 800g rebarbory, 8 PL kryštálového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 1 ČL škorice.

Sneh: 4 bielka, 4 PL práškového cukru.
        


POSTUP PRÍPRAVY:
Cesto: Z múky, práškového cukru,1 balíčka vanilkového cukru, prášku do pečiva, žĺtkov a stuženého tuku vymiesime cesto a necháme ho hodinu odpočinúť v chlade. Odoberieme z neho 1/3, zvyšné 2/3 rozvaľkáme a cesto prenesieme na vymastený a múkou vysypaný väčší plech.

Rebarborová plnka: Rebarboru očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Dáme do hrnca, podlejeme trochou vody, pridáme cukor, škoricu a chvíľu podusíme tak, aby vznikla kašovitá hmota s kúskami rebarbory.

Sneh: Bielky vyšľaháme na tuhý sneh, pridáme práškový cukor a ešte chvíľu šľaháme.

Cesto na plechu posypeme trochou strúhanky (aby rebarborová plnka nerozmočila spodný plát cesta), rovnomerne rozotrieme ešte teplú rebarborovú plnku, na ňu natrieme sneh z bielkov a postrúhame odobratú 1/3 cesta. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 170°C do zlatožlta. Po vychladnutí môžeme koláč posypať práškovým cukrom.

Cibuľová polievka

POTREBNÉ PRÍSADY:
100g masla, 5-6 väčších cibúľ, 2 PL hladkej múky, 2 l vody, soľ, 100g tvrdého syra, krutóny (pražený chlebík). 

 

POSTUP PRÍPRAVY:
Cibuľu očistíme a narežeme na štvrtinky. V hrnci rozpustíme maslo, speníme na ňom cibuľu,  poprášime múkou a podľa chuti osolíme. Osmažíme do zlatista. Následne zalejeme vodou a necháme variť 20 minút. Odstavíme z ohňa, rozmixujeme ručným mixérom a dochutíme podľa potreby soľou.
Do misiek na polievku položíme na dno plátky syra a zalejeme ich horúcou polievkou. Podávame s krutónmi.

Mandľové makrónky

POTREBNÉ PRÍSADY:

2 bielky, 150 g práškového cukru, 150 g mandľovej múčky, mandle na ozdobu.

POSTUP PRÍPRAVY:

Bielky s cukrom vyšľaháme, pridáme mandľovú múčku a zľahka premiešame. Z hmoty robíme v dlaniach guľky, ktoré kladieme s rozostupmi na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme v rúre na 180°C cca 10-15 min.

Tagy: Sladké Jemné

Domáca Marlenka

POTREBNÉ PRÍSADY:
Cesto: 250g masla, 300g práškového cukru, 400g hladkej múky, 1 PL sódy bikarbóny, 3 vajcia, 3 PL medu, 2 dcl mlieka (+ podľa potreby).

Krém: 375g masla, 600g zahusteného sladeného mlieka (salko).

Na ozdobenie: hrsť nahrubo pomletých vlašských orechov, 1 kakaové pikao.

POSTUP PRÍPRAVY:
Cesto: V rajnici vo vodnom kúpeli rozpustíme maslo. Pridáme práškový cukor, vajcia, med, sódu bikarbónu, múku a mlieko. Všetko spolu dobre vymiešame. Ak je cesto príliš husté, pridáme mlieko. Cesto rozdelíme na tri rovnaké časti. Plech vystelieme papierom na pečenie a postupne upečieme tri pláty. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 170°C asi 13 minút. Po upečení necháme pláty vychladnúť, odstránime papier a okraje cesta (2cm) orežeme. Odrezky prstami pomrvíme na mrveničku.

Plnka: Zmäknuté maslo vyšľaháme a postupne doň zamiešame zahustené sladké mlieko (salko). Vymiešame na hladký krém a odložíme do chladničky trochu stuhnúť. Následne krém rozdelíme na tri rovnaké časti.

Prvý plát cesta potrieme krémom, prikryjeme druhým plátom a postup opakujeme. Na posledný tretí plát cesta rozotrieme 3/4 plnky a zvyškom plnky potrieme aj boky. Pikao rozmiešame s trochou studenej vody. Vrch múčnika posypeme 3/4 mrveničky, nasekanými vlašskými orechmi a pokropíme pikaom. 1/3 mrveničky použijeme na boky múčnika. Necháme stuhnúť na chladnom mieste.