Domáca Marlenka

POTREBNÉ PRÍSADY:
Cesto: 250g masla, 300g práškového cukru, 400g hladkej múky, 1 PL sódy bikarbóny, 3 vajcia, 3 PL medu, 2 dcl mlieka (+ podľa potreby).

Krém: 375g masla, 600g zahusteného sladeného mlieka (salko).

Na ozdobenie: hrsť nahrubo pomletých vlašských orechov, 1 kakaové pikao.

POSTUP PRÍPRAVY:
Cesto: V rajnici vo vodnom kúpeli rozpustíme maslo. Pridáme práškový cukor, vajcia, med, sódu bikarbónu, múku a mlieko. Všetko spolu dobre vymiešame. Ak je cesto príliš husté, pridáme mlieko. Cesto rozdelíme na tri rovnaké časti. Plech vystelieme papierom na pečenie a postupne upečieme tri pláty. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 170°C asi 13 minút. Po upečení necháme pláty vychladnúť, odstránime papier a okraje cesta (2cm) orežeme. Odrezky prstami pomrvíme na mrveničku.

Plnka: Zmäknuté maslo vyšľaháme a postupne doň zamiešame zahustené sladké mlieko (salko). Vymiešame na hladký krém a odložíme do chladničky trochu stuhnúť. Následne krém rozdelíme na tri rovnaké časti.

Prvý plát cesta potrieme krémom, prikryjeme druhým plátom a postup opakujeme. Na posledný tretí plát cesta rozotrieme 3/4 plnky a zvyškom plnky potrieme aj boky. Pikao rozmiešame s trochou studenej vody. Vrch múčnika posypeme 3/4 mrveničky, nasekanými vlašskými orechmi a pokropíme pikaom. 1/3 mrveničky použijeme na boky múčnika. Necháme stuhnúť na chladnom mieste.   

Zemiakové placky

POTREBNÉ PRÍSADY:

4 ks väčších zemiakov, 5-6 strúčikov cesnaku, 3 PL hladkej múky, 2 vajcia, soľ, 1 PL majoránu, korenie.

POSTUP PRÍPRAVY:

Zemiaky očistíme, nastrúhame na jemnom strúhadle. Zmiešame s múkou, celými vajíčkami a roztlačeným cesnakom. Vzniknuté cesto osolíme a okoreníme. Placky robíme ako palacinky na panvici a troche oleja.

Čokoládový cheesecake

POTREBNÉ PRÍSADY:
Korpus: 150g mletých sušienok (piškót), 70g rozpusteného masla, 40g práškového cukru, 1 ČL rumu.

Plnka: 500g mascarpone, 200g pochúťkovej smotany, 2 vajcia, 2 PL hladkej múky, 170g čokolády na varenie, 50g čokolády s vyšším obsahom kakaa (75%), 2 PL kryštálového cukru, čokoládová poleva na ozdobu.


POTUP PRÍPRAVY:
Korpus: Rúru predhrejeme na 180°C. Sušienky rozmixujeme na prášok, zalejeme ich rozpusteným maslom, pridáme cukor, rum a premiešame. Tortovú formu s priemerom 28 cm vymastíme maslom a pripravenú zmes na jej dno silno utlačíme tak, aby bol porch čo najrovnejší. Dáme na 1/2 hodiny do chladničky. Následne v predhriatej rúre pečieme 10 minút.

Plnka: Nad parou rozpustíme čokoládu. Vo väčšej mise ručne zmiešame mascarpone a pochúťkovú smotanu, postupne pridávame hladkú múku a cukor. Nakoniec po jednom primiešame vajcia a rozpustenú čokoládu. Zmes necháme 15 minút odpočívať pri izbovej teplote za občasného potrasenia misou, aby sa uvolnili bublinky.

Teplotu v rúre nastavíme na 140°C a na dno rúry položíme pekáč s horúcou vodou. Plnku vylejeme na predpečený korpus, uhladíme a dáme do rúry. Pečieme 40 - 50 minút. Prvých 20 minút rúru neotvárame, aby sa cheesecake v prostriedku neprepadol. Koláč je upečený vtedy, ak poklepeme lyžicou o okraj formy a prostiedok sa trasie ako želatína.

Vypneme rúru a koláč necháme 1 hodinu chladiť vo vnútri pri otvorených dvierkach. Potom vyberieme a necháme chladiť ďalšie 2 hodiny pri izbovej teplote. Nakoniec dáme cheesecake do stuhnúť do chladničky (najlepšie cez noc). Následne ho polejeme čokoládovou polevou, ktorú tiež necháme stuhnúť a dozdobíme podľa vlasnej fantázie (ovocím, šľahačkou...).

Tagy: Sladké

Orion torta

POTREBNÉ PRÍSADY:

2ks margot tyčinky (100g) – 1 do plnky a 1 na posyp, 4 vajcia, 180g masla, 240g práškového cukru, 350g hladkej múky, 3dl mlieka, 1 prášok do pečiva, štipka soli.

Krém: 150g čokolády na varenie, 250g mascarpone, 2 balíčky lentiliek.

 

POSTUP PRÍPRAVY:

Do misky oddelíme žĺtky, pridáme cukor, mlieko, soľ, rozpustené maslo a múku s práškom do pečiva.
Všetko dobre zmiešame, na záver opatrne pridáme sneh z bielok.
Cesto nalejeme do tortovej formy s priemerom 26cm a vložíme piecť do rúry na 180°C.
Korpus po upečení necháme vychladnúť a zatiaľ si pripravíme krém.
 
Krém: Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli. Do čistej misky dáme mascarpone.
Keď je čokoláda rozpustená, primiešame ju do mascarpone.
Obe margot čokolády rozmixujeme na menšie kúsky.
 
Korpus rozdelíme na dve polky. Spodnú časť potrieme polovicou pripraveného krému z mascarpone a čokolády, posypeme jednou rozmixovnou margotkou.
Prikryjeme druhou polovicou korpusu, potrieme zbytkom krému a posypeme druhou rozmixovanou margotkou. Vrch torty ozdobíme lentilkami.

Ananásové rezy

POTREBNÉ PRÍSADY:

Cesto: 7 vajec, 250g práškového cukru, 6 PL ananásovej šťavy, 200g polohrubej múky, 1 balíček prášku do pečiva, marhuľový džem.

Plnka: 300g masla, 150g práškového cukru, 2 balíčky Zlatého klasu, 1 väčšia konzerva ananásu.

 

POSTUP PRÍPRAVY:

Cesto: Žĺtky vymiešame s cukrom a postupne po lyžiciach pridáme ananásovú šťavu. Vyšľaháme a pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a nakoniec tuhý sneh z bielkov. Cesto rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť do vyhriatej rúry. Upečený korpus necháme vychladnúť.

Plnka: Z ananásovej šťavy (doplníme na 500ml vodou) a Zlatého klasu uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť. Maslo vymiešame s práškovým cukrom, postupne pridáme vychladnutý puding a poriadne vymiešame.

Korpus potrieme marhuľovým džemom a trochou plnky. Na ňu poukladáme kúsky ananásu a navrstvíme zvyšok plnky. Vrch posypeme kokosovou múčkou.Necháme v chlade stuhnúť.