Mandľové makrónky

POTREBNÉ PRÍSADY:

2 bielky, 150 g práškového cukru, 150 g mandľovej múčky, mandle na ozdobu.

POSTUP PRÍPRAVY:

Bielky s cukrom vyšľaháme, pridáme mandľovú múčku a zľahka premiešame. Z hmoty robíme v dlaniach guľky, ktoré kladieme s rozostupmi na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme v rúre na 180°C cca 10-15 min.

Cibuľová polievka

POTREBNÉ PRÍSADY:
100g masla, 5-6 väčších cibúľ, 2 PL hladkej múky, 2 l vody, soľ, 100g tvrdého syra, krutóny (pražený chlebík). 

 

POSTUP PRÍPRAVY:
Cibuľu očistíme a narežeme na štvrtinky. V hrnci rozpustíme maslo, speníme na ňom cibuľu,  poprášime múkou a podľa chuti osolíme. Osmažíme do zlatista. Následne zalejeme vodou a necháme variť 20 minút. Odstavíme z ohňa, rozmixujeme ručným mixérom a dochutíme podľa potreby soľou.
Do misiek na polievku položíme na dno plátky syra a zalejeme ich horúcou polievkou. Podávame s krutónmi.

Zemiakové placky

POTREBNÉ PRÍSADY:

4 ks väčších zemiakov, 5-6 strúčikov cesnaku, 3 PL hladkej múky, 2 vajcia, soľ, 1 PL majoránu, korenie.

POSTUP PRÍPRAVY:

Zemiaky očistíme, nastrúhame na jemnom strúhadle. Zmiešame s múkou, celými vajíčkami a roztlačeným cesnakom. Vzniknuté cesto osolíme a okoreníme. Placky robíme ako palacinky na panvici a troche oleja.

Domáca Marlenka

POTREBNÉ PRÍSADY:
Cesto: 250g masla, 300g práškového cukru, 400g hladkej múky, 1 PL sódy bikarbóny, 3 vajcia, 3 PL medu, 2 dcl mlieka (+ podľa potreby).

Krém: 375g masla, 600g zahusteného sladeného mlieka (salko).

Na ozdobenie: hrsť nahrubo pomletých vlašských orechov, 1 kakaové pikao.

POSTUP PRÍPRAVY:
Cesto: V rajnici vo vodnom kúpeli rozpustíme maslo. Pridáme práškový cukor, vajcia, med, sódu bikarbónu, múku a mlieko. Všetko spolu dobre vymiešame. Ak je cesto príliš husté, pridáme mlieko. Cesto rozdelíme na tri rovnaké časti. Plech vystelieme papierom na pečenie a postupne upečieme tri pláty. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 170°C asi 13 minút. Po upečení necháme pláty vychladnúť, odstránime papier a okraje cesta (2cm) orežeme. Odrezky prstami pomrvíme na mrveničku.

Plnka: Zmäknuté maslo vyšľaháme a postupne doň zamiešame zahustené sladké mlieko (salko). Vymiešame na hladký krém a odložíme do chladničky trochu stuhnúť. Následne krém rozdelíme na tri rovnaké časti.

Prvý plát cesta potrieme krémom, prikryjeme druhým plátom a postup opakujeme. Na posledný tretí plát cesta rozotrieme 3/4 plnky a zvyškom plnky potrieme aj boky. Pikao rozmiešame s trochou studenej vody. Vrch múčnika posypeme 3/4 mrveničky, nasekanými vlašskými orechmi a pokropíme pikaom. 1/3 mrveničky použijeme na boky múčnika. Necháme stuhnúť na chladnom mieste.   

Orion torta

POTREBNÉ PRÍSADY:

2ks margot tyčinky (100g) – 1 do plnky a 1 na posyp, 4 vajcia, 180g masla, 240g práškového cukru, 350g hladkej múky, 3dl mlieka, 1 prášok do pečiva, štipka soli.

Krém: 150g čokolády na varenie, 250g mascarpone, 2 balíčky lentiliek.

 

POSTUP PRÍPRAVY:

Do misky oddelíme žĺtky, pridáme cukor, mlieko, soľ, rozpustené maslo a múku s práškom do pečiva.
Všetko dobre zmiešame, na záver opatrne pridáme sneh z bielok.
Cesto nalejeme do tortovej formy s priemerom 26cm a vložíme piecť do rúry na 180°C.
Korpus po upečení necháme vychladnúť a zatiaľ si pripravíme krém.
 
Krém: Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli. Do čistej misky dáme mascarpone.
Keď je čokoláda rozpustená, primiešame ju do mascarpone.
Obe margot čokolády rozmixujeme na menšie kúsky.
 
Korpus rozdelíme na dve polky. Spodnú časť potrieme polovicou pripraveného krému z mascarpone a čokolády, posypeme jednou rozmixovnou margotkou.
Prikryjeme druhou polovicou korpusu, potrieme zbytkom krému a posypeme druhou rozmixovanou margotkou. Vrch torty ozdobíme lentilkami.