Zemiakové placky

POTREBNÉ PRÍSADY:

4 ks väčších zemiakov, 5-6 strúčikov cesnaku, 3 PL hladkej múky, 2 vajcia, soľ, 1 PL majoránu, korenie.

POSTUP PRÍPRAVY:

Zemiaky očistíme, nastrúhame na jemnom strúhadle. Zmiešame s múkou, celými vajíčkami a roztlačeným cesnakom. Vzniknuté cesto osolíme a okoreníme. Placky robíme ako palacinky na panvici a troche oleja.

Orion torta

POTREBNÉ PRÍSADY:

2ks margot tyčinky (100g) – 1 do plnky a 1 na posyp, 4 vajcia, 180g masla, 240g práškového cukru, 350g hladkej múky, 3dl mlieka, 1 prášok do pečiva, štipka soli.

Krém: 150g čokolády na varenie, 250g mascarpone, 2 balíčky lentiliek.

 

POSTUP PRÍPRAVY:

Do misky oddelíme žĺtky, pridáme cukor, mlieko, soľ, rozpustené maslo a múku s práškom do pečiva.
Všetko dobre zmiešame, na záver opatrne pridáme sneh z bielok.
Cesto nalejeme do tortovej formy s priemerom 26cm a vložíme piecť do rúry na 180°C.
Korpus po upečení necháme vychladnúť a zatiaľ si pripravíme krém.
 
Krém: Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli. Do čistej misky dáme mascarpone.
Keď je čokoláda rozpustená, primiešame ju do mascarpone.
Obe margot čokolády rozmixujeme na menšie kúsky.
 
Korpus rozdelíme na dve polky. Spodnú časť potrieme polovicou pripraveného krému z mascarpone a čokolády, posypeme jednou rozmixovnou margotkou.
Prikryjeme druhou polovicou korpusu, potrieme zbytkom krému a posypeme druhou rozmixovanou margotkou. Vrch torty ozdobíme lentilkami.

Ananásové rezy

POTREBNÉ PRÍSADY:

Cesto: 7 vajec, 250g práškového cukru, 6 PL ananásovej šťavy, 200g polohrubej múky, 1 balíček prášku do pečiva, marhuľový džem.

Plnka: 300g masla, 150g práškového cukru, 2 balíčky Zlatého klasu, 1 väčšia konzerva ananásu.

 

POSTUP PRÍPRAVY:

Cesto: Žĺtky vymiešame s cukrom a postupne po lyžiciach pridáme ananásovú šťavu. Vyšľaháme a pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a nakoniec tuhý sneh z bielkov. Cesto rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť do vyhriatej rúry. Upečený korpus necháme vychladnúť.

Plnka: Z ananásovej šťavy (doplníme na 500ml vodou) a Zlatého klasu uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť. Maslo vymiešame s práškovým cukrom, postupne pridáme vychladnutý puding a poriadne vymiešame.

Korpus potrieme marhuľovým džemom a trochou plnky. Na ňu poukladáme kúsky ananásu a navrstvíme zvyšok plnky. Vrch posypeme kokosovou múčkou.Necháme v chlade stuhnúť.

Čokoládový cheesecake

POTREBNÉ PRÍSADY:
Korpus: 150g mletých sušienok (piškót), 70g rozpusteného masla, 40g práškového cukru, 1 ČL rumu.

Plnka: 500g mascarpone, 200g pochúťkovej smotany, 2 vajcia, 2 PL hladkej múky, 170g čokolády na varenie, 50g čokolády s vyšším obsahom kakaa (75%), 2 PL kryštálového cukru, čokoládová poleva na ozdobu.


POTUP PRÍPRAVY:
Korpus: Rúru predhrejeme na 180°C. Sušienky rozmixujeme na prášok, zalejeme ich rozpusteným maslom, pridáme cukor, rum a premiešame. Tortovú formu s priemerom 28 cm vymastíme maslom a pripravenú zmes na jej dno silno utlačíme tak, aby bol porch čo najrovnejší. Dáme na 1/2 hodiny do chladničky. Následne v predhriatej rúre pečieme 10 minút.

Plnka: Nad parou rozpustíme čokoládu. Vo väčšej mise ručne zmiešame mascarpone a pochúťkovú smotanu, postupne pridávame hladkú múku a cukor. Nakoniec po jednom primiešame vajcia a rozpustenú čokoládu. Zmes necháme 15 minút odpočívať pri izbovej teplote za občasného potrasenia misou, aby sa uvolnili bublinky.

Teplotu v rúre nastavíme na 140°C a na dno rúry položíme pekáč s horúcou vodou. Plnku vylejeme na predpečený korpus, uhladíme a dáme do rúry. Pečieme 40 - 50 minút. Prvých 20 minút rúru neotvárame, aby sa cheesecake v prostriedku neprepadol. Koláč je upečený vtedy, ak poklepeme lyžicou o okraj formy a prostiedok sa trasie ako želatína.

Vypneme rúru a koláč necháme 1 hodinu chladiť vo vnútri pri otvorených dvierkach. Potom vyberieme a necháme chladiť ďalšie 2 hodiny pri izbovej teplote. Nakoniec dáme cheesecake do stuhnúť do chladničky (najlepšie cez noc). Následne ho polejeme čokoládovou polevou, ktorú tiež necháme stuhnúť a dozdobíme podľa vlasnej fantázie (ovocím, šľahačkou...).

Tagy: Sladké

Banánová roláda

POTREBNÉ PRÍSADY:

Piškóta: 3 vajcia, 125g cukru, štipka soli, 1 vanilínový cukor, 125g polohrubej múky, 1/2 balíčka prášku do pečiva, 5PL mlieka.

Krém: 150g masla, 100g práškového cukru, 2,5g maizeny, 15g kakaa, 0,5L mlieka, 1žĺtok. 2ks zrelé banány.

 

POSTUP PRÍPRAVY:

Piškóta: vajcia, cukor, soľ a vanilínový cukor vymiešame dopenista. Múku zmiešame s práškom do pečiva , striedavo s mliekom pridáme po častiach do cesta. Zľahka premiešame vareškou a rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie.Vložíme do rúry vyhriatej na 180°C a upečieme dozlatova. Po upečení piškótu vyklopíme na vlhkú utierku posypanú práškovým cukrom. Stiahneme papier na pečenie a necháme vychladnúť.

Krém: Mlieko dáme variť. V malom množstve studeného mlieka rozmiešame maizénu, žĺtok a kakao. Prilejeme to k vriacemu mlieku a za stáleho miešania povaríme na hustý krém. Maslo vymiešame s práškovým cukrom. Po malých častiach doňho pridávame vychladnutý krém a šľaháme.

Na piškótu natrieme 3/4 krému, na spodnú časť piškóty uložíme po dĺžke dva banány a zvinieme. Zvyšný krém natrieme na povrch rolády a ozdobíme.