Čokoládový cheesecake

POTREBNÉ PRÍSADY:
Korpus: 150g mletých sušienok (piškót), 70g rozpusteného masla, 40g práškového cukru, 1 ČL rumu.

Plnka: 500g mascarpone, 200g pochúťkovej smotany, 2 vajcia, 2 PL hladkej múky, 170g čokolády na varenie, 50g čokolády s vyšším obsahom kakaa (75%), 2 PL kryštálového cukru, čokoládová poleva na ozdobu.


POTUP PRÍPRAVY:
Korpus: Rúru predhrejeme na 180°C. Sušienky rozmixujeme na prášok, zalejeme ich rozpusteným maslom, pridáme cukor, rum a premiešame. Tortovú formu s priemerom 28 cm vymastíme maslom a pripravenú zmes na jej dno silno utlačíme tak, aby bol porch čo najrovnejší. Dáme na 1/2 hodiny do chladničky. Následne v predhriatej rúre pečieme 10 minút.

Plnka: Nad parou rozpustíme čokoládu. Vo väčšej mise ručne zmiešame mascarpone a pochúťkovú smotanu, postupne pridávame hladkú múku a cukor. Nakoniec po jednom primiešame vajcia a rozpustenú čokoládu. Zmes necháme 15 minút odpočívať pri izbovej teplote za občasného potrasenia misou, aby sa uvolnili bublinky.

Teplotu v rúre nastavíme na 140°C a na dno rúry položíme pekáč s horúcou vodou. Plnku vylejeme na predpečený korpus, uhladíme a dáme do rúry. Pečieme 40 - 50 minút. Prvých 20 minút rúru neotvárame, aby sa cheesecake v prostriedku neprepadol. Koláč je upečený vtedy, ak poklepeme lyžicou o okraj formy a prostiedok sa trasie ako želatína.

Vypneme rúru a koláč necháme 1 hodinu chladiť vo vnútri pri otvorených dvierkach. Potom vyberieme a necháme chladiť ďalšie 2 hodiny pri izbovej teplote. Nakoniec dáme cheesecake do stuhnúť do chladničky (najlepšie cez noc). Následne ho polejeme čokoládovou polevou, ktorú tiež necháme stuhnúť a dozdobíme podľa vlasnej fantázie (ovocím, šľahačkou...).

Ananásové rezy

POTREBNÉ PRÍSADY:

Cesto: 7 vajec, 250g práškového cukru, 6 PL ananásovej šťavy, 200g polohrubej múky, 1 balíček prášku do pečiva, marhuľový džem.

Plnka: 300g masla, 150g práškového cukru, 2 balíčky Zlatého klasu, 1 väčšia konzerva ananásu.

 

POSTUP PRÍPRAVY:

Cesto: Žĺtky vymiešame s cukrom a postupne po lyžiciach pridáme ananásovú šťavu. Vyšľaháme a pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a nakoniec tuhý sneh z bielkov. Cesto rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť do vyhriatej rúry. Upečený korpus necháme vychladnúť.

Plnka: Z ananásovej šťavy (doplníme na 500ml vodou) a Zlatého klasu uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť. Maslo vymiešame s práškovým cukrom, postupne pridáme vychladnutý puding a poriadne vymiešame.

Korpus potrieme marhuľovým džemom a trochou plnky. Na ňu poukladáme kúsky ananásu a navrstvíme zvyšok plnky. Vrch posypeme kokosovou múčkou.Necháme v chlade stuhnúť.

Mrkvový koláč

POTREBNÉ PRÍSADY:

Cesto: 1,5 hrnčeka hnedého cukru, 4 , 3/vajcia4 hrnčeka oleja, 2 hrnčeky polohrubej múky, 2 ČL sódy bikarbony, 2 ČL prášku do pečiva, 1/4 ČL soli, 1 ČL mletej škorice, 5 ks väčšej mrkvy, 3/4 hrnčeka vlašských orechov, 1/2 hrnčeka hrozienok, 1 väčší pomaranč, strúhanku na vysypanie plechu.

Krém: 500g jemného tvarohu, 2 balíčky vanilkového cukru.

Na ozdobu: mleté orechy, škorica...

 

POSTUP PRÍPRAVY:

Cesto: Pomaranč umyjeme, kôru nastrúhame a šťavu vytlačíme. Do šťavy dáme napučať umyté hrozienka. Mrkvu nahrubšie nastrúhame, orechy pomelieme. V mise vymiešame vajcia s cukrom dopenista. Pridáme olej, múku, škoricu, soľ, prášok do pečiva, sódu bikarbonu a kôru z pomaranča. Nakoniec vmiešame múku, orechy, hrozienka, z ktorých sme zliali šťavu z pomaranča. Rúru predhrejeme na 180°C. Plech vymastíme, vysypeme strúhankou a vylejeme doň cesto. Pečieme približne 30 minút.

Krém: Tvaroh vymiešame s vanilkovým cukrom.

Na vychladnutý koláč rovnomerne rozotrieme tvarohový krém. Vrch môžeme posypať mletými orechmi alebo škoricou.

Banánová roláda

POTREBNÉ PRÍSADY:

Piškóta: 3 vajcia, 125g cukru, štipka soli, 1 vanilínový cukor, 125g polohrubej múky, 1/2 balíčka prášku do pečiva, 5PL mlieka.

Krém: 150g masla, 100g práškového cukru, 2,5g maizeny, 15g kakaa, 0,5L mlieka, 1žĺtok. 2ks zrelé banány.

 

POSTUP PRÍPRAVY:

Piškóta: vajcia, cukor, soľ a vanilínový cukor vymiešame dopenista. Múku zmiešame s práškom do pečiva , striedavo s mliekom pridáme po častiach do cesta. Zľahka premiešame vareškou a rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie.Vložíme do rúry vyhriatej na 180°C a upečieme dozlatova. Po upečení piškótu vyklopíme na vlhkú utierku posypanú práškovým cukrom. Stiahneme papier na pečenie a necháme vychladnúť.

Krém: Mlieko dáme variť. V malom množstve studeného mlieka rozmiešame maizénu, žĺtok a kakao. Prilejeme to k vriacemu mlieku a za stáleho miešania povaríme na hustý krém. Maslo vymiešame s práškovým cukrom. Po malých častiach doňho pridávame vychladnutý krém a šľaháme.

Na piškótu natrieme 3/4 krému, na spodnú časť piškóty uložíme po dĺžke dva banány a zvinieme. Zvyšný krém natrieme na povrch rolády a ozdobíme.

 

 

Tvarohový koláč so želatínou

POTREBNÉ PRÍSADY:
Cesto: 300g polohrubej múky, 200ml oleja, 200ml mlieka, 3 vajcia, 150g práškového cukru, 2 PL kakaa, 1 balíček prášku do pečiva.

Tvarohová plnka: 250g masla, 500g tvarohu, 150g práškového cukru, 2 balíčky vanilínového cukru, trocha rumu.

Želatínová poleva: 2 balíčky Zlatého klasu, 4 malé balíčky šumienky (pomarančovej, citrónovej), 120g práškového cukru, 1l vody.

Na piškótu: trocha rumu, džem na potretie.


POSTUP PRÍPRAVY:
Cesto: Vajcia s práškovým cukrom vymiešame a postupne pridávame olej, mlieko a múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakaom. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Dáme do vyhriatej rúry na 180°C a pečieme asi 25 minút. Po upečení piškótu polejeme rumom a natrieme džemom.

Tvarohová plnka: Zmäknuté maslo vymiešame s práškovým a vanilínovým cukrom. Následne pridáme tvaroh, podľa chuti rum a všetko spolu dobre premiešame. Plnku rovnomerne rozotrieme na vychladnuté cesto.

Želatínová poleva: Do rajnice dáme 1/2 l vody, pridáme práškový cukor, šumienky a na miernom ohni ich rozpustíme. V ďalšom 1/2 l vody rozmiešame Zlatý klas a vlejeme do vriaceho cukrového roztoku. Za stáleho miešania necháme zhustnúť. Trocha vychladnuté pudingové želé rozotrieme na tvarohovú plnku. Odložíme na chladné miesto a po stuhnutí koláč pokrájame.