Mrkvový koláč

POTREBNÉ PRÍSADY:

Cesto: 1,5 hrnčeka hnedého cukru, 4 , 3/vajcia4 hrnčeka oleja, 2 hrnčeky polohrubej múky, 2 ČL sódy bikarbony, 2 ČL prášku do pečiva, 1/4 ČL soli, 1 ČL mletej škorice, 5 ks väčšej mrkvy, 3/4 hrnčeka vlašských orechov, 1/2 hrnčeka hrozienok, 1 väčší pomaranč, strúhanku na vysypanie plechu.

Krém: 500g jemného tvarohu, 2 balíčky vanilkového cukru.

Na ozdobu: mleté orechy, škorica...

 

POSTUP PRÍPRAVY:

Cesto: Pomaranč umyjeme, kôru nastrúhame a šťavu vytlačíme. Do šťavy dáme napučať umyté hrozienka. Mrkvu nahrubšie nastrúhame, orechy pomelieme. V mise vymiešame vajcia s cukrom dopenista. Pridáme olej, múku, škoricu, soľ, prášok do pečiva, sódu bikarbonu a kôru z pomaranča. Nakoniec vmiešame múku, orechy, hrozienka, z ktorých sme zliali šťavu z pomaranča. Rúru predhrejeme na 180°C. Plech vymastíme, vysypeme strúhankou a vylejeme doň cesto. Pečieme približne 30 minút.

Krém: Tvaroh vymiešame s vanilkovým cukrom.

Na vychladnutý koláč rovnomerne rozotrieme tvarohový krém. Vrch môžeme posypať mletými orechmi alebo škoricou.

Tvarohový koláč so želatínou

POTREBNÉ PRÍSADY:
Cesto: 300g polohrubej múky, 200ml oleja, 200ml mlieka, 3 vajcia, 150g práškového cukru, 2 PL kakaa, 1 balíček prášku do pečiva.

Tvarohová plnka: 250g masla, 500g tvarohu, 150g práškového cukru, 2 balíčky vanilínového cukru, trocha rumu.

Želatínová poleva: 2 balíčky Zlatého klasu, 4 malé balíčky šumienky (pomarančovej, citrónovej), 120g práškového cukru, 1l vody.

Na piškótu: trocha rumu, džem na potretie.


POSTUP PRÍPRAVY:
Cesto: Vajcia s práškovým cukrom vymiešame a postupne pridávame olej, mlieko a múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakaom. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Dáme do vyhriatej rúry na 180°C a pečieme asi 25 minút. Po upečení piškótu polejeme rumom a natrieme džemom.

Tvarohová plnka: Zmäknuté maslo vymiešame s práškovým a vanilínovým cukrom. Následne pridáme tvaroh, podľa chuti rum a všetko spolu dobre premiešame. Plnku rovnomerne rozotrieme na vychladnuté cesto.

Želatínová poleva: Do rajnice dáme 1/2 l vody, pridáme práškový cukor, šumienky a na miernom ohni ich rozpustíme. V ďalšom 1/2 l vody rozmiešame Zlatý klas a vlejeme do vriaceho cukrového roztoku. Za stáleho miešania necháme zhustnúť. Trocha vychladnuté pudingové želé rozotrieme na tvarohovú plnku. Odložíme na chladné miesto a po stuhnutí koláč pokrájame.

Bryndzové pirohy

POTREBNÉ PRÍSADY: 

Cesto: 500g zemiakov uvarených v šupke, 350g polohrubej múky, 1 vajce, 200ml vlažnej vody, 1KL soli,
Plnka: 125g bryndze, 1 uvarený zemiak, 70g masla, 100g údenej slaninky, smotana

 

POSTUP PRÍPRAVY:

Zemiaky uvaríme v šupke. Ošúpeme a najemno postrúhame, alebo roztlačíme. Z múky, vajca, soli, vody a postrúhaných, uvarených zemiakov vypracujeme cesto. Rozdelíme na dve polovice a necháme postáť cca 10 minút.
Medzitým si pripravíme plnku. 1 postrúhaný zemiak, bryndzu a maslo spolu vymiešame. Mierne osolíme. Cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 2mm, vykrajujeme pohárom kolieska, ktoré naplníme plnkou. Cesto preložíme, okraje navlhčíme vodou a pritlačíme vidličkou.
Pirohy varíme v dostatočnom množstve vriacej, osolenej vody. Keď pirohy vyplavú, krátko dovaríme, cca. 5 minút. Po vybratí servírujeme s restovanou slaninkou, ozdobené smotanou.

 

Jablkové ružičky

POTREBNÉ PRÍSADY:

500g lístkového cesta, 4 jablká, šťava z jedného citróna, škorica, džem, cukor na posypanie.

 

POSTUP PRÍPRAVY:

Umyté jablká rozkrojíme na polovice, odstránime jadrovníky a nakrájame na 2 mm plátky. Do väčšej misky nalejeme vodu, vytlačíme šťavu z jedného citróna, pridáme nakrájané jablka a vložíme do mikrovlnky zohriať na 2 minúty. Lístkové cesto vyvaľkáme na tenko, nakrájame na 5 cm pásiky. Každý pásik potrieme tenkou vrstvou džemu. Poukladáme plátky jabĺk tak, aby prečnieval oblúk so šupkou cez horný okraj. Posypeme škoricou, spodný okraj preložíme cez jablká a zrolujeme. Ružičky vložíme do košíčkou na mafiny. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 200°C po dobu 25-30 minút. Hotové posypeme práškovým cukrom.

Losos s tmavou omáčkou

POTREBNÉ PRÍSADY:

Filet z lososa, soľ, mleté čierne korenie, olivový olej.

Omáčka:  2 strúčiky  cesnaku,2 ČL strúhaného zázvoru, 1 PL trstinového cukru, 0,5 dcl koňaku alebo whisky, šťava z dvoch pomarančov, 1 menší citrón, 3 PL tmavej sójovej omáčky.

Fazuľky: 400g zelených fazuliek, 2 strúčiky cesnaku, 100g prerastenej slaninky, soľ, korenie, olivový olej.

 

POSTUP PRÍPRAVY:

Rybu umyjeme a osušíme. Tesne pred tepelnou úpravou ju okoreníme mletým čiernym korením, osolíme a potrieme lisovaným cesnakom. Na rozpálenom olivovom oleji  ju prudko osmažíme (cca 2 min.). Najskôr zo strany na ktorej je koža a následne z druhej strany.

Omáčka: Do výpeku dáme lisovaný cesnak, zázvor a krátko  restujeme. Následne pridáme  trstinový cukor, ktorý miešame, kým nezačne karamelizovať. Prilejeme alkohol 40%, pomarančovú šťavu, šťavu z 1/2 citróna a nakoniec sójovú omáčku. Omáčku povaríme tak, aby nebola „vodová“ (zredukujeme). Filet lososa polejeme omáčkou a podávame s dusenou zelenou fazuľkou a citrónom.

Fazuľky: Na panvicu dáme trochu olivového oleja, orestujeme na drobno nakrájanú prerastenú slaninku, pridáme lisovaný cesnak, fazuľky, osolíme a okoreníme podľa chuti. Podlejeme troškou vody a dusíme do mäkka.