Kysnutý slivkový koláč

POTREBNÉ PRÍSADY:

Kysnuté cesto: 400g polohrubej múky, 2,5dl mlieka, 1 vajce, 50g masla, 30g cukru, 20g droždia, štipka soli, 700g čerstvých sliviek..

Posýpka: 80g hrubej múky, 80g kryštálového cukru, 80g masla

 

POSTUP PRÍPRAVY:

Kysnuté cesto: Múku zmiešame s cukrom, urobíme doň jamku, rozdrobíme kvasnice, pridáme zmäknuté maslo nakrájané na menšie kúsky a rozmiešané vajce vo vlažnom mlieku, hmotu premiesime. Cesto osolíme a dobre vypracujeme. Zakryté v miske necháme kysnúť asi 30 minút na teplom mieste. Umyté slivky rozpolíme a odstránime kôstky. Kysnuté cesto rovnomerne rozotrieme na olejom vymastený plech, na vrch poukladáme slivky a zasypeme posýpkou. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C po dobu 40 minút

Posýpka: Hrubú múku zmiešame s cukrom, maslom a rozdrobíme. Necháme odpočinúť v chlade.

Kokosová roláda

POTREBNÉ PRÍSADY:

Cesto: 3 vajcia, 175g cukru, štipka soli, 2 balíčky vanilkového cukru, 125g polohrubej múky, 1/2 balíčka prášku do pečiva,

Plnka: 200ml mlieka, 100g kokosovej múčky, 60g hladkej múky, 200g masla, 150g práškového cukru, ríbezľový džem.

 

POSTUP PRÍPRAVY:

Cesto: Rúru predhrejeme na 180°C. Vajcia, 125g cukru, soľ, balíček vanilkového cukru vyšľaháme elektrickým šľahačom dopenista. Múku rozmiešame s práškom do pečiva, striedavo s mliekom pridáme po častiach do cesta, zľahka premiešame vareškou, rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie a vložíme upiecť do rúry. Vyklopíme na vlhkú kuchynskú utierku, stiahneme papier na pečenie a necháme vychladnúť.

Plnka: V mlieku rozmiešame múku a za stáleho miešania uvaríme hustú hmotu. Necháme vychladnúť. Maslo vymiešame s práškovým cukrom. Postupne pridávame vychladnutú hmotu a poriadne vymiešame na hladký krém.

Roládu jeme rozvinieme, potrieme ríbezľovým lekvárom a 3/4 plnky. Zvinieme. Vrch rolády potrieme zvyšnou 1/3 plnky a posypeme kokosovou múčkou. Dáme na chladné miesto stuhnúť.

 

Hruškový koláč so škoricou

POTREBNÉ PRÍSADY:

3 lyžice rozpusteného masla, 170g hladkej múky, 110ml sladkej smotany, 2 vajcia, 110g práškového cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva, 2ČL strúhanej citrónovej kôry, 4 hrušky
Poleva: 80g masla, 1 škoricový cukor, 1 vajce.

POSTUP PRÍPRAVY:

Do misy dáme maslo, múku, smotanu, vajcia, práškový cukor, vanilínový cukor, kypriaci prášok
a citrónovú kôru. Všetky suroviny spolu dobre premiešame. Cesto rozdelíme na dve časti.
formu na pečenie s priemerom 23 cm vymastíme, vysypeme múkou vložíme do nej polovicu rozvaľkaného cesta.
Poukladáme umyté a očistené hrušky pokrájané na plátky. Na hrušky položíme druhú rozvaľkanú časť cesta a urovnáme.Pečieme pri teplote 180°C po dobu 30 minút.

Na polevu: Vo vodnom kúpeli rozpustíme maslo so škoricovým cukrom.. Odstavíme, po miernom
vychladnutí pridáme vajce a spolu vymiešame. Po polhodine pečenia koláč vyberieme z rúry, povrch cesta
popicháme vidličkou a roztrieme naň polevu. Vložíme späť do rúry a pečieme ešte 20 minút.
Po vybratí koláč necháme vychladnúť, pokrájame a posypeme práškovým cukrom

Jesenné rezy

POTREBNÉ PRÍSADY:

Cesto: 5 vajec, 200g práškového cukru, 100ml vody, 200g polohrubej múky, 1/2 balíčka prášku do pečiva.

Plnka: 400ml mlieka, 50g kryštálového cukru, 100g kandizovaného ovocia, 200g mletých orechov, 300g piškót, 1 PL kakaa, 3 PL ríbezľového lekváru, 1 dl rumu.

Na ozdobu: čokoládová poleva.

 

POSTUP PRÍPRAVY:

Cesto: Žĺtky, cukor a vodu vymiešame dopenista. Pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a tuhý sneh vyšľahaný z bielkov.  Plech vystelieme mastným papierov, vylejeme naň cesto a upečieme vo vopred vyhriatej rúre do zlatista. Korpus necháme vychladnúť a odstránime papier.

Plnka: Do rajnice nalejeme mlieko, pridáme orechy, cukor, kakao, kandizované ovocie a 1 PL lekváru. Zmes privedieme do varu a odstavíme z plameňa. Piškóty rozdrvíme a vmiešame ich do horúcej orechovej zmesi. Pridáme 0,5 dl rumu a premiešame.

Korpus pokropíme zvyšným 0,5 dl rumom, potrieme lekvárom a rovnomerne navrstvíme plnku. Vrch polejeme čokoládovou polevou.

Mandľové brownies so sušeným ovocím

POTREBNÉ PRÍSADY:

130g horkej čokolády, 125g masla, 125g práškového cukru, 4 vajcia, 25g kakaa, 125g mletých mandlí, 60g hladkej múky, 125g sušených sliviek, 2 PL mandľových lupienkov, soľ.

POSTUP PRÍPRAVY:

Kúsky čokolády s maslom vymiešame vo vodnom kúpeli. Vajcia s cukrom vyšľaháme do peny, pridáme rozpustenú (vlažnú) čokoládu s maslom, kakao, mleté mandle, preosiatu múku. Na záver pimiešame sušené slivky a štipku soli. Všetko dôkladne premiešame. Cesto rovnomerne rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie. Vrch posypeme lupienkami mandlí. Pečieme na 170°C po dobu 20-25 minút.