Jablkové ružičky

POTREBNÉ PRÍSADY:

500g lístkového cesta, 4 jablká, šťava z jedného citróna, škorica, džem, cukor na posypanie.

 

POSTUP PRÍPRAVY:

Umyté jablká rozkrojíme na polovice, odstránime jadrovníky a nakrájame na 2 mm plátky. Do väčšej misky nalejeme vodu, vytlačíme šťavu z jedného citróna, pridáme nakrájané jablka a vložíme do mikrovlnky zohriať na 2 minúty. Lístkové cesto vyvaľkáme na tenko, nakrájame na 5 cm pásiky. Každý pásik potrieme tenkou vrstvou džemu. Poukladáme plátky jabĺk tak, aby prečnieval oblúk so šupkou cez horný okraj. Posypeme škoricou, spodný okraj preložíme cez jablká a zrolujeme. Ružičky vložíme do košíčkou na mafiny. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 200°C po dobu 25-30 minút. Hotové posypeme práškovým cukrom.

Bryndzové pirohy

POTREBNÉ PRÍSADY: 

Cesto: 500g zemiakov uvarených v šupke, 350g polohrubej múky, 1 vajce, 200ml vlažnej vody, 1KL soli,
Plnka: 125g bryndze, 1 uvarený zemiak, 70g masla, 100g údenej slaninky, smotana

 

POSTUP PRÍPRAVY:

Zemiaky uvaríme v šupke. Ošúpeme a najemno postrúhame, alebo roztlačíme. Z múky, vajca, soli, vody a postrúhaných, uvarených zemiakov vypracujeme cesto. Rozdelíme na dve polovice a necháme postáť cca 10 minút.
Medzitým si pripravíme plnku. 1 postrúhaný zemiak, bryndzu a maslo spolu vymiešame. Mierne osolíme. Cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 2mm, vykrajujeme pohárom kolieska, ktoré naplníme plnkou. Cesto preložíme, okraje navlhčíme vodou a pritlačíme vidličkou.
Pirohy varíme v dostatočnom množstve vriacej, osolenej vody. Keď pirohy vyplavú, krátko dovaríme, cca. 5 minút. Po vybratí servírujeme s restovanou slaninkou, ozdobené smotanou.

 

Kysnutý slivkový koláč

POTREBNÉ PRÍSADY:

Kysnuté cesto: 400g polohrubej múky, 2,5dl mlieka, 1 vajce, 50g masla, 30g cukru, 20g droždia, štipka soli, 700g čerstvých sliviek..

Posýpka: 80g hrubej múky, 80g kryštálového cukru, 80g masla

 

POSTUP PRÍPRAVY:

Kysnuté cesto: Múku zmiešame s cukrom, urobíme doň jamku, rozdrobíme kvasnice, pridáme zmäknuté maslo nakrájané na menšie kúsky a rozmiešané vajce vo vlažnom mlieku, hmotu premiesime. Cesto osolíme a dobre vypracujeme. Zakryté v miske necháme kysnúť asi 30 minút na teplom mieste. Umyté slivky rozpolíme a odstránime kôstky. Kysnuté cesto rovnomerne rozotrieme na olejom vymastený plech, na vrch poukladáme slivky a zasypeme posýpkou. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C po dobu 40 minút

Posýpka: Hrubú múku zmiešame s cukrom, maslom a rozdrobíme. Necháme odpočinúť v chlade.

Losos s tmavou omáčkou

POTREBNÉ PRÍSADY:

Filet z lososa, soľ, mleté čierne korenie, olivový olej.

Omáčka:  2 strúčiky  cesnaku,2 ČL strúhaného zázvoru, 1 PL trstinového cukru, 0,5 dcl koňaku alebo whisky, šťava z dvoch pomarančov, 1 menší citrón, 3 PL tmavej sójovej omáčky.

Fazuľky: 400g zelených fazuliek, 2 strúčiky cesnaku, 100g prerastenej slaninky, soľ, korenie, olivový olej.

 

POSTUP PRÍPRAVY:

Rybu umyjeme a osušíme. Tesne pred tepelnou úpravou ju okoreníme mletým čiernym korením, osolíme a potrieme lisovaným cesnakom. Na rozpálenom olivovom oleji  ju prudko osmažíme (cca 2 min.). Najskôr zo strany na ktorej je koža a následne z druhej strany.

Omáčka: Do výpeku dáme lisovaný cesnak, zázvor a krátko  restujeme. Následne pridáme  trstinový cukor, ktorý miešame, kým nezačne karamelizovať. Prilejeme alkohol 40%, pomarančovú šťavu, šťavu z 1/2 citróna a nakoniec sójovú omáčku. Omáčku povaríme tak, aby nebola „vodová“ (zredukujeme). Filet lososa polejeme omáčkou a podávame s dusenou zelenou fazuľkou a citrónom.

Fazuľky: Na panvicu dáme trochu olivového oleja, orestujeme na drobno nakrájanú prerastenú slaninku, pridáme lisovaný cesnak, fazuľky, osolíme a okoreníme podľa chuti. Podlejeme troškou vody a dusíme do mäkka.

Kokosová roláda

POTREBNÉ PRÍSADY:

Cesto: 3 vajcia, 175g cukru, štipka soli, 2 balíčky vanilkového cukru, 125g polohrubej múky, 1/2 balíčka prášku do pečiva,

Plnka: 200ml mlieka, 100g kokosovej múčky, 60g hladkej múky, 200g masla, 150g práškového cukru, ríbezľový džem.

 

POSTUP PRÍPRAVY:

Cesto: Rúru predhrejeme na 180°C. Vajcia, 125g cukru, soľ, balíček vanilkového cukru vyšľaháme elektrickým šľahačom dopenista. Múku rozmiešame s práškom do pečiva, striedavo s mliekom pridáme po častiach do cesta, zľahka premiešame vareškou, rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie a vložíme upiecť do rúry. Vyklopíme na vlhkú kuchynskú utierku, stiahneme papier na pečenie a necháme vychladnúť.

Plnka: V mlieku rozmiešame múku a za stáleho miešania uvaríme hustú hmotu. Necháme vychladnúť. Maslo vymiešame s práškovým cukrom. Postupne pridávame vychladnutú hmotu a poriadne vymiešame na hladký krém.

Roládu jeme rozvinieme, potrieme ríbezľovým lekvárom a 3/4 plnky. Zvinieme. Vrch rolády potrieme zvyšnou 1/3 plnky a posypeme kokosovou múčkou. Dáme na chladné miesto stuhnúť.