Jesenné rezy

POTREBNÉ PRÍSADY:

Cesto: 5 vajec, 200g práškového cukru, 100ml vody, 200g polohrubej múky, 1/2 balíčka prášku do pečiva.

Plnka: 400ml mlieka, 50g kryštálového cukru, 100g kandizovaného ovocia, 200g mletých orechov, 300g piškót, 1 PL kakaa, 3 PL ríbezľového lekváru, 1 dl rumu.

Na ozdobu: čokoládová poleva.

 

POSTUP PRÍPRAVY:

Cesto: Žĺtky, cukor a vodu vymiešame dopenista. Pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a tuhý sneh vyšľahaný z bielkov.  Plech vystelieme mastným papierov, vylejeme naň cesto a upečieme vo vopred vyhriatej rúre do zlatista. Korpus necháme vychladnúť a odstránime papier.

Plnka: Do rajnice nalejeme mlieko, pridáme orechy, cukor, kakao, kandizované ovocie a 1 PL lekváru. Zmes privedieme do varu a odstavíme z plameňa. Piškóty rozdrvíme a vmiešame ich do horúcej orechovej zmesi. Pridáme 0,5 dl rumu a premiešame.

Korpus pokropíme zvyšným 0,5 dl rumom, potrieme lekvárom a rovnomerne navrstvíme plnku. Vrch polejeme čokoládovou polevou.

Hruškový koláč so škoricou

POTREBNÉ PRÍSADY:

3 lyžice rozpusteného masla, 170g hladkej múky, 110ml sladkej smotany, 2 vajcia, 110g práškového cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva, 2ČL strúhanej citrónovej kôry, 4 hrušky
Poleva: 80g masla, 1 škoricový cukor, 1 vajce.

POSTUP PRÍPRAVY:

Do misy dáme maslo, múku, smotanu, vajcia, práškový cukor, vanilínový cukor, kypriaci prášok
a citrónovú kôru. Všetky suroviny spolu dobre premiešame. Cesto rozdelíme na dve časti.
formu na pečenie s priemerom 23 cm vymastíme, vysypeme múkou vložíme do nej polovicu rozvaľkaného cesta.
Poukladáme umyté a očistené hrušky pokrájané na plátky. Na hrušky položíme druhú rozvaľkanú časť cesta a urovnáme.Pečieme pri teplote 180°C po dobu 30 minút.

Na polevu: Vo vodnom kúpeli rozpustíme maslo so škoricovým cukrom.. Odstavíme, po miernom
vychladnutí pridáme vajce a spolu vymiešame. Po polhodine pečenia koláč vyberieme z rúry, povrch cesta
popicháme vidličkou a roztrieme naň polevu. Vložíme späť do rúry a pečieme ešte 20 minút.
Po vybratí koláč necháme vychladnúť, pokrájame a posypeme práškovým cukrom

Koláč bez múky a cukru

POTREBNÉ PRÍSADY:

100g jemných ovsených vločiek, 100g mletých vlašských orechov, 100g kokosového cukru, 200g strúhaného kokosu, 100g mäkkého masla, 150g ochuteného tvarohu-jablko-škorica, 3 banány (roztlačené), 2 vajcia, 1 strúhané jablko, na hrubo sekané vlašské orechy, štipku škorica a soli.

POSTUP PRÍPRAVY:

Všetky ingrediencie zmiešame. Vylejeme do vymastenej a ovsenými vločkami vysypanej formy na pečenie s priemerom 24 cm. Vrch zmesi posypeme nasekanými orechmi. Pečieme na 170°C po dobu 50 minút.

Mandľové brownies so sušeným ovocím

POTREBNÉ PRÍSADY:

130g horkej čokolády, 125g masla, 125g práškového cukru, 4 vajcia, 25g kakaa, 125g mletých mandlí, 60g hladkej múky, 125g sušených sliviek, 2 PL mandľových lupienkov, soľ.

POSTUP PRÍPRAVY:

Kúsky čokolády s maslom vymiešame vo vodnom kúpeli. Vajcia s cukrom vyšľaháme do peny, pridáme rozpustenú (vlažnú) čokoládu s maslom, kakao, mleté mandle, preosiatu múku. Na záver pimiešame sušené slivky a štipku soli. Všetko dôkladne premiešame. Cesto rovnomerne rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie. Vrch posypeme lupienkami mandlí. Pečieme na 170°C po dobu 20-25 minút.

Špaldové žemličky

POTREBNÉ PRÍSADY:

750g špaldovej hladkej múky, 90g špaldových vločiek, 1 kypriaci prášok do pečiva, 500g tvarohu, 1 vajíčko, 250ml kyslého mlieka, 200ml kokosového oleja, 1ČL trstinového cukru,  1ČL soli, semienka (sezamové, ľanové..)

POSTUP PRÍPRAVY:

V miske zmiešame suhcé suroviny: múku, špaldové vločky a kypriaci prášok do pečiva. V druhej miske zmiešame tvaroh, vajíčko, kyslé mlieko, kokosový olej, cukor, soľ a semienka. Tekutú a suchú zmes zmiešame a vypracujeme cesto.  Vytvarujeme 16 žemličiek.  Položíme ich na plech, nožom narežieme na povrchu každej kríž a posypeme semienkami. Pečieme na 180°C po dobu 20-25 minút.