Mandľové brownies so sušeným ovocím

POTREBNÉ PRÍSADY:

130g horkej čokolády, 125g masla, 125g práškového cukru, 4 vajcia, 25g kakaa, 125g mletých mandlí, 60g hladkej múky, 125g sušených sliviek, 2 PL mandľových lupienkov, soľ.

POSTUP PRÍPRAVY:

Kúsky čokolády s maslom vymiešame vo vodnom kúpeli. Vajcia s cukrom vyšľaháme do peny, pridáme rozpustenú (vlažnú) čokoládu s maslom, kakao, mleté mandle, preosiatu múku. Na záver pimiešame sušené slivky a štipku soli. Všetko dôkladne premiešame. Cesto rovnomerne rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie. Vrch posypeme lupienkami mandlí. Pečieme na 170°C po dobu 20-25 minút.

Koláč bez múky a cukru

POTREBNÉ PRÍSADY:

100g jemných ovsených vločiek, 100g mletých vlašských orechov, 100g kokosového cukru, 200g strúhaného kokosu, 100g mäkkého masla, 150g ochuteného tvarohu-jablko-škorica, 3 banány (roztlačené), 2 vajcia, 1 strúhané jablko, na hrubo sekané vlašské orechy, štipku škorica a soli.

POSTUP PRÍPRAVY:

Všetky ingrediencie zmiešame. Vylejeme do vymastenej a ovsenými vločkami vysypanej formy na pečenie s priemerom 24 cm. Vrch zmesi posypeme nasekanými orechmi. Pečieme na 170°C po dobu 50 minút.

Piškótová torta s pudingom

POTREBNÉ PRÍSADY:

Cesto: 3 vajcia, 100g hladkej múky, 120g kryštálového cukru, 1 ČL prášku do pečiva, 1 PL kávy.

Plnka: 300ml mlieka, 1 balíček vanilkového pudingu v prášku, 70g kryštálového cukru, 200g masla, ovocný džem, osladená uvarená káva, zavárané ovocie (broskyne, ananás..) .

 

POSTUP PRÍPRAVY:

Cesto: Vajcia s cukrom vyšľaháme do peny. Pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a kávu. Vymiešame hladké cesto. Tortovú formu s priemerom 23cm vyložíme papierom na pečenie a nalejeme cesto. Pečieme asi 20 minút pri teplote 180°C.

Plnka: Z mlieka, cukru a práškového pudingu uvaríme puding. Necháme vychladnúť. Následne vymiešame s maslom na hladký krém. Polovicu oddelíme, do jedne časti pridáme krájané ovocie.

Korpus prekrojíme napoly. Na spodnú časť natrieme vrstvu lekváru a potrieme polovicou plnky s ovocím. Prikryjeme druhou polovicou korpusu, ktorý pofŕkame uvarenou kávou. Zvyšnou plnkou bez ovocia potrieme vrch a boky torty. Ozdobíme lekvárom, alebo strúhanou čokoládou.

Tagy: Sladké Torty

Špaldové žemličky

POTREBNÉ PRÍSADY:

750g špaldovej hladkej múky, 90g špaldových vločiek, 1 kypriaci prášok do pečiva, 500g tvarohu, 1 vajíčko, 250ml kyslého mlieka, 200ml kokosového oleja, 1ČL trstinového cukru,  1ČL soli, semienka (sezamové, ľanové..)

POSTUP PRÍPRAVY:

V miske zmiešame suhcé suroviny: múku, špaldové vločky a kypriaci prášok do pečiva. V druhej miske zmiešame tvaroh, vajíčko, kyslé mlieko, kokosový olej, cukor, soľ a semienka. Tekutú a suchú zmes zmiešame a vypracujeme cesto.  Vytvarujeme 16 žemličiek.  Položíme ich na plech, nožom narežieme na povrchu každej kríž a posypeme semienkami. Pečieme na 180°C po dobu 20-25 minút.

Koložvárska kapusta

POTREBNÉ PRÍSADY:

1000g kvasenej kapusty, 600g mletého bravčového mäsa, 1 väčšiu cibuľu, 2 šálky ryže, 1 ČL mletej rasce, 1/2 ČL mletého čierneho korenia, 1 PL mletej červenej papriky, soľ, majorán, 4 strúčiky cesnaku, 200g klobásky, tuk, 300g kyslej smotany, 150g šľahačky, 1 vajce.

 

POSTUP PRÍPRAVY:

Ryžu premyjeme, krátko restujeme na oleji, osolíme a zalejeme vodou. Dusíme do polomäkka. Cibuľu nakrájame na drobno, na tuku restujeme do sklovita. Pridáme mleté mäso, červenú mletú papriku, cesnak, soľ, majorán a mleté čierne korenie. Podlejeme trochou vody a dusíme cca 20-25 minút. Klobásku nakrájame na kolieska. Väčší pekáč vymastíme tukom a prísady vrstvíme v poradí: kapusta (žmýkaná)-ryža-mleté mäso-klobása, vrstvenie zopakujeme. Vrch zmesi prelejeme smotanou zmiešanou so šľahačkou a vajíčkom. Dáme piecť do rúry na 180°C po dobu 30 minút.