Svieži tvarohový zákusok

POTREBNÉ PRÍSADY:

Cesto: 6 vajec, 6 PL práškového cukru, 2 PL oleja, 6 PL polohrubej múky, 1/2 balíčku prášku do pečiva, 2 PL kakaa.

Tvarohová plnka: 500g tvarohu, 250g pochúťkovej kyslej smotany, 2 balíčky vanilkového cukru, 4PL práškového cukru, 1ČL mletej škorice.

Želatína: 2 poháre (7dcl) zaváraného ovocia, 2 balíčky Zlatého klasu.

POSTUP PRÍPRAVY:

Cesto: Žĺtky vyšľaháme s práškovým cukrom, pridáme olej, polohrubú múku zmiešanú s práškom do pečiva, kakao. Premiešame. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a jemne vmiešame do cesta. Vylejeme na vymastený a múkou posypaný plech, upečieme. Necháme vychladnúť.

Tvarohová plnka: Všetky suroviny spolu vymiešame. Plnku natrieme na vychladnutý korpus.

Želatína: Šťavu z kompótu dolejeme vodou tak, aby sme získali 700ml tekutiny. Rozmiešame v nej Zlaté klasy a uvaríme kašu. Necháme trochu vychladnúť. Ovocie poukladáme na tvarohovú plnku a zalejeme želatínou. Necháme na chladnom mieste stuhnúť.

Koláč s čučoriedkami a dvojitou polevou

POTREBNÉ PRÍSADY:

Cesto: 350g zaváraných čučoriedok, 300g tuku na pečenie, 220g práškového cukru, 5 PL javorového
sirupu, 6 vajec, 300g polohrubej múky, 1 balíček prášku do pečiva.
Poleva 1: 100g mandľových lupienkov, 150g práškového cukru, 3 PL citrónovej šťavy.
Poleva 2: 1 balíček červeného tortového želé, 2,5dcl šťavy z čučoriedkového kompótu.

POSTUP PRÍPRAVY:

Cesto: Tuk na pečenie vyšľaháme s 200g práškového cukru. Pridáme javorový sirup, po jednom
primiešame vajcia a pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva. Čučoriedky necháme odkvapkať,
šťavu ponecháme na prípravu želé. Plech vymastíme a vysypeme múkou. Cesto naň vylejeme, vrch
uhladíme a rozložíme naň čučoriedky. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180°C asi 25 minút. Po
upečení necháme koláč vychladnúť.

Poleva 1: Mandľové lupienky nasucho opražíme. Dohladka vymiešame 150g práškového cukru
a citrónovú šťavu. Polevou potrieme koláč a posypeme ho mandľami.

Poleva 2: Želé pripravíme podľa návodu s čučoriedkovou šťavou, so zvyškom práškového cukru
a koláč ozdobíme.

Orechové rezy v oblátkach

POTREBNÉ PRÍSADY:

tortové oblátky, 6 bielkov, 120g práškového cukru, čokoláda na varenie, 120g mletých orechov, 2 PL polohrubej múky. 

Krém: 6 žĺtkov, 50g práškového cukru, 250g masla.

 

POSTUP PRÍPRAVY:

Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, zapracujeme doň preosiaty cukor, 50g postrúhanej čokolády, orechy a múku. Plech vystelieme papierom na pečenie, cesto naň rozotrieme a upečieme.

Krém: Žĺtky s cukrom miešame nad parou do zhustnutia. Keď zmes vychladne, vmiešame maslo.

Polovicu krému natrieme na vychladnuté cesto a zakryjeme oblátkami. Koláč otočíme, na druhú stranu cesta natrieme zvyšok krému a tiež ho zakryjeme oblátkami. Necháme aspoň 2 hodiny v chlade. Vrch môžeme ozdobiť rozpustenou čokoládou.

Čokoládový chlebík

POTREBNÉ PRÍSADY:

Cesto: 120g masla, 120g hnedého cukru, 2 vajcia, 200g polohrubej múky, 1/4 balíčka prášku do pečiva, 120g gaštanového pyré, 80g tmavej čokolády, 70ml červeného vína.

Posýpka: 60g studeného masla, 60g krupicového cukru, 120g hrubej múky, 1 žĺtok.

 

POSTUP PRÍPRAVY:

Zmäknuté maslo vymiešame so žĺtkami. Pridáme gaštanové pyré a spolu znova vymiešame. Prilejeme červené víno a prisypeme polohrubú múku s kypriacim práškom do pečiva. Premiešame, do masy vmiešame kúsky tmavej čokolády a dotuha vyšľaháme sneh z bielkov a hnedého cukru.
Formu na chlebík vymastíme, vysypeme múkou a naplníme cestom. Povrch uhladíme, posypeme posýpkou. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180°C asi 60 až 80 minút.

Upečený chlebík necháme vo forme vychladnúť a potom ho vyklopíme. Posypeme práškovým cukrom a nakrájame.

Posýpka: zmiešame spolu studené maslo, krupicový cukor, hrubú múku a žĺtok.

Tagy: Sladké

Biskupský chlebík

POTREBNÉ PRÍSADY:

4 vajcia, 120g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 120g hrubej múky, 1/2 balíčka prášku do pečiva, kandizované ovocie, hrsť orechov.

 

POSTUP PRÍPRAVY:

Celé vajcia s cukrom a vanilkovým cukrom dobre vymiešame. Pridáme nahrubo nasekané orechy, múku zmiešanú s práškom do pečiva a kandizovaným ovocím. Vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej obdĺžnikovej formy (srnčí chrbát). Pečieme asi 30-40 min. na 170°C. Necháme vychladnúť a vyklopíme. Vrch môžeme posypať práškovým cukrom.