Kuracia roláda

POTREBNÉ PRÍSADY:

1kg kuracie prsia, soľ, mleté čierne korenie, čerstvá petržlenová vňať, olej, 80g plátov šunky, 80g plátov syra, kápia, kukurica.

Plnka: 1 ks kuracie prsia, 1 dcl smotany na varenie, 1 vajce.

 

POSTUP PRÍPRAVY:

Kuracie prsia porciujeme na plátky, posypeme korením, osolíme a naklepeme. Plnka: Odrezky mäsa (1 ks kuracie prsia), smotanu na šľahanie a vajíčko.Pláty mäsa poukladáme na alobal potretý olejom, natrieme plnkou, posypeme petržlenovou vňaťou. Na plnku uložíme plátky šunky, syr, kúsky kápie, kukuricu a pomocou alobalu pevne zvinieme do rolády, konce ztočíme (do tvaru cukríka). Roládu preložíme do pekáča. Pečieme 1 hodinu na 150°C. Podávame so zemiakovou kašou.

Bezmúková roláda

POTREBNÉ PRÍSADY:

Cesto: 6 vajec, 190g trstinového cukru, 60g kakaa.

Krém: 100ml smotany na šľahanie, 250g tvarohu, 2 PL medu, 150g drobného bobuľového ovocia (ríbezle, čučoriedky...)

10g masla na vymazanie plechu, kakao na posypanie.

 

POSTUP PRÍPRAVY:

Cesto: Bielky so 120g cukru vyšľaháme do tuha, žĺtky vyšľaháme so zvyšným cukrom do peny. Do žĺtkovej peny pridáme po častiach sneh z bielkov, preosiate kakao a opatrne premiešame. Plech vyložíme papierom na pečenie, ktorý natrieme maslom. Cesto rozotrieme na papier a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 220°C maximálne sedem minút. Upečený plát necháme na plechu vychladnúť.

Krém: Šľahačku vyšľaháme do tuha a primiešame k tvarohu. Ochutíme medom.

Na tácku dáme potravinovú fóliu, na ktorú vyklopíme upečený plát. Odstránime z neho papier. Korpus natrieme krémom, poukladáme naň ovocie a opatrne pomocou potravinovej fólie stočíme do rolády. Dáme na chladné miesto stuhnúť.

Vanilkové rožteky

POTREBNÉ PRÍSADY:

300g hladkej múky, 200g rastlinného tuku (Hera, Palmarin), 1 balíček vanilkového cukru, 80g práškového cukru, 180g pomletých orechov, 2 žĺtky, práškový a vanilkový cukor na obaľovanie.

 

POSTUP PRÍPRAVY:

Do preosiatej múky pridáme zmäknutý tuk, práškový a vanilkový cukor, orechy, žĺtky a vypracujeme hladké cesto. Na chladnom mieste ho necháme odležať asi 20 minút. Potom cesto rozdelíme na štyri časti. Na pomúčenej doske z každej urobíme valec, ktorý pokrájame na rovnaké menšie kúsky a postupne z nich formujeme rožteky. Ukladáme ich na suchý plech a pomaly upečieme. Ešte teplé ich obalíme v zmesi práškového a vanilkového cukru.

Jablková torta s mascarpone

POTREBNÉ PRÍSADY:

Korpus: 3 vajcia, 90g kryštálového cukru, 3 lyžice oleja, 70g hladkej múky, 20g kakaa, 1 PL perníkové korenia.

Plnka: 1000g očistených jabĺk, 100g kryštálového cukru, 100ml vody, 2 vanilkové pudingy + 200ml vody.

Mascarpone krém: 250g mascarpone, 2 vanilkový cukor, 2PL práškového cukru, 12PL vaječného likéru, 250ml smotany,1 stužovač šľahačky.

Na ozdobenie: šľahačka, škorica.

 

POSTUP PRÍPRAVY:

Piškótový korpus:Vyšľaháme bielky na tuhý sneh, pridáme cukor a znovu šľaháme. Postupne pridáme za stáleho miešania, žĺtky, olej aby sa nám hmota pekne spojila. Pridáme preosiatu múku zmiešanú s perníkovým korením a kakaom. Opäť zľahka premiešame.
Dno tortovej formy vyložíme papierom na pečenie, potrieme olejom a zasypeme hrubou múkou. Do takto pripravenej formy nalejeme cesto. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 175°C asi 20 minút. Po upečení korpus necháme vychladnúť, vyberiema z formy, a stiahneme papier.
Tortovú formu umyjeme, osušíme, vložíme čistý papier na pečenie a vložíme upečený korpus.

 

Jablková plnka: Jablká očistíme, nahrubo postrúhame, podlejeme vodou, pridáme cukor a necháme rozvariť. Pudingový prášok rozmiešame v 200ml vody a za stáleho miešanie prilejeme do jablkovej kaše. Krátko povaríme a necháme vychladnúť. Plnku natrieme na korpus a odložíme do chladničky, aby stuhla.

Krém z mascarpone: Mascarpone vymiešame s práškovým cukrom (nešľaháme !!!). Pridáme vaječný koňak a postupne pridáme vyšľahanú šľahačkovú smotanu so stužovačom. Zľahka všetko premiešame. Hladký krém natrieme na stuhnutú jablkovú plnku, posypeme škoricou a necháme stuhnúť v chladničke.

Linecké kolieska

POTREBNÉ PRÍSADY:
300g hladkej múky, 100g práškového cukru, 2 ČL vanilínového cukru, 200g rastlinného tuku, 2 žĺtky, 200g džemu (ríbezľového, marhuľového...), práškový cukor na posypanie.

 

POSTUP PRÍPRAVY:
Múku zmiešame s práškovým a vanilínovým cukrom, pridáme na malé kúsky pokrájaný studený tuk, žĺtky a spracujeme na hladké cesto, ktoré vložíme do mikroténového vrecka a dáme do chladu na dve hodiny odpočinúť. Potom cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku 3 mm, vykrojíme polovicu plných koliesok s priemerom asi 4 cm a polovicu koliesok v tvare kvietka s vykrojeným stredom. Kolieska uložíme na suchý plech a upečieme.

Vychladnuté kolieska spojíme s džemom a môžeme posypať práškovým cukrom.