Čokoládový chlebík

POTREBNÉ PRÍSADY:

Cesto: 120g masla, 120g hnedého cukru, 2 vajcia, 200g polohrubej múky, 1/4 balíčka prášku do pečiva, 120g gaštanového pyré, 80g tmavej čokolády, 70ml červeného vína.

Posýpka: 60g studeného masla, 60g krupicového cukru, 120g hrubej múky, 1 žĺtok.

 

POSTUP PRÍPRAVY:

Zmäknuté maslo vymiešame so žĺtkami. Pridáme gaštanové pyré a spolu znova vymiešame. Prilejeme červené víno a prisypeme polohrubú múku s kypriacim práškom do pečiva. Premiešame, do masy vmiešame kúsky tmavej čokolády a dotuha vyšľaháme sneh z bielkov a hnedého cukru.
Formu na chlebík vymastíme, vysypeme múkou a naplníme cestom. Povrch uhladíme, posypeme posýpkou. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180°C asi 60 až 80 minút.

Upečený chlebík necháme vo forme vychladnúť a potom ho vyklopíme. Posypeme práškovým cukrom a nakrájame.

Posýpka: zmiešame spolu studené maslo, krupicový cukor, hrubú múku a žĺtok.

Orechové rezy v oblátkach

POTREBNÉ PRÍSADY:

tortové oblátky, 6 bielkov, 120g práškového cukru, čokoláda na varenie, 120g mletých orechov, 2 PL polohrubej múky. 

Krém: 6 žĺtkov, 50g práškového cukru, 250g masla.

 

POSTUP PRÍPRAVY:

Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, zapracujeme doň preosiaty cukor, 50g postrúhanej čokolády, orechy a múku. Plech vystelieme papierom na pečenie, cesto naň rozotrieme a upečieme.

Krém: Žĺtky s cukrom miešame nad parou do zhustnutia. Keď zmes vychladne, vmiešame maslo.

Polovicu krému natrieme na vychladnuté cesto a zakryjeme oblátkami. Koláč otočíme, na druhú stranu cesta natrieme zvyšok krému a tiež ho zakryjeme oblátkami. Necháme aspoň 2 hodiny v chlade. Vrch môžeme ozdobiť rozpustenou čokoládou.

Štedrák

POTREBNÉ PRÍSADY:


Cesto: 1kg hrubej múky, 500ml mlieka, 100g kryštálového cukru, 30g droždia, 120g Hery, 3 žĺtky.  

Lekvárová plnka: 250g slivkového lekváru, 1/2 ČL citrónovej kôry.

Orechová plnka: 205g mletých orechov, 30g piškót, 200ml mlieka, 80g kryštálového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 1/2 ČL citrónovej kôry.

Maková plnka: 200g mletého maku, 200ml mlieka, 120g kryštálového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 10g masla, 1/2 ČL citrónovej kôry.

Tvarohová plnka: 300g tvarohu, 80g kryštálového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 80g masla, 2 vajcia, 20g hrozienok, 1/2 ČL citrónovej kôry.

POSTUP PRÍPRAVY:


Cesto: Do vlažného mlieka pridáme lyžičku kryštálového cukru, rozmrvené droždie, premiešame a necháme vzísť kvások (15 minút). Kvások potom pridáme k múke spolu s Herou, zvyšným cukrom, žĺtkami a vypracujeme cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť (asi 30 minút). Vykysnuté cesto rozdelíme na 5 dielov.

Plnky:
Lekvárová: Do slivkového lekváru primiešame lyžičku postrúhanej citrónovej kôry.

Orechová: Piškóty a orechy pomelieme, zmiešame a vsypeme do horúceho osladeného mlieka, pridáme postrúhanú citrónovú kôru. Povaríme, kým plnka zhustne.

Maková: Do horúceho osladeného mlieka vsypeme pomletý mak, pridáme maslo, citrónovú kôru a zmes 12 minúty povaríme.

Tvarohová: Tvaroh rozmiešame so žĺtkami, s cukrom a maslom. Pridáme umyté hrozienka, sneh vyšľahaný z bielkov a postrúhanú citrónovú kôru.

Štyri diely vykysnutého cesta rozvaľkáme približne na hrúbku 2 mm a na vymastený a múkou vysypaný hlbší plech postupne vrstvíme cesto a plnky. Na vrchnú tvarohovú plnku poukladáme pásiky zo zvyšného cesta a vytvoríme z nich mriežku. Koláč dáme piecť do vyhriatej rúry.

Biskupský chlebík

POTREBNÉ PRÍSADY:

4 vajcia, 120g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 120g hrubej múky, 1/2 balíčka prášku do pečiva, kandizované ovocie, hrsť orechov.

 

POSTUP PRÍPRAVY:

Celé vajcia s cukrom a vanilkovým cukrom dobre vymiešame. Pridáme nahrubo nasekané orechy, múku zmiešanú s práškom do pečiva a kandizovaným ovocím. Vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej obdĺžnikovej formy (srnčí chrbát). Pečieme asi 30-40 min. na 170°C. Necháme vychladnúť a vyklopíme. Vrch môžeme posypať práškovým cukrom.

Oriešky

POTREBNÉ PRÍSADY:

300g hladkej múky, 300g hrubej múky, 250g masla, 200g práškového cukru, 250g mletých orechov, 1 vajce, 1 balíček vanilkového cukru, 1 PL kakaa, práškový a vanilkový cukor na obaľovanie.

Krém: 4 vajcia, 200g práškového cukru, 200g masla.

 

POSTUP PRÍPRAVY:

Z preosiatej múky, zmäknutého masla a ostatných surovín vypracujeme na doske vláčne cesto. Formičky na oriešky vymastíme, posypeme múkou a do každej vtlačíme kúsok cesta. Naplnené formičky poukladáme na plech a upečieme v stredne vyhriatej rúre.

Krém: Vajíčka rozšľaháme a nad parou do nich postupne pridávame cukor. Šľaháme, kým zmes nezhustne a potom ju necháme vychladnúť. Maslo vymiešame do penista a spojíme s vychladnutou zmesou. Vyšľaháme hladký krém. 

Oriešky naplníme krémom a polovičky spolu spájame. Nakoniec ich obalíme v zmesi práškového a vanilkového cukru.