Kokosové pusinky

POTREBNÉ PRÍSADY:

1 bielok, 50 g práškového cukru, 50 g strúhaného kokosu, orechy na ozdobu.

POSTUP PRÍPRAVY:

Bielka s cukrom vyšľaháme nad parou, pridáme kokos a zľahka premiešame. Z hmoty robíme kôpky na vymastený plech. Sušíme v rúre na 150°C cca 10-15 min.

Škvarkové kysnuté pagáče

POTREBNÉ PRÍSADY:

300g mletých škvariek, 500g hladkej múky, 100g bravčovej masti, 1 žĺtok, 1ČL soli, 20g droždia, 2dl mlieka, 150g kyslej smotany, korenie čierne mleté, 1 bielok na potretie.

 

POSTUP PRÍPRAVY:

Z kvasníc, vlažného mlieka, trošky cukru si pripravíme kvások. Do misky preosejeme múku, pridáme kyslú smotanu, žĺtok, polovicu oškvarkov, bravčovú masť, soľ a korenie. Vykysnutý kvások vlejeme do zmesi aj so zvyškom mlieka a vypracujeme cesto. Cesto necháme vykysnúť cca. 45 min na teplom mieste, rozvaľkáme ho na hrúbku 1 cm a po celej ploche nanesieme zvyšok oškvarkov. Cesto preložíme 2–krát na seba a necháme znovu vykysnúť, ešte raz cesto rozvaľkáme a preložíme a znovu rozvaľkáme na hrúbku 1,5 cm a vykrajujeme pagáčiky. Povrch potrieme bielkom a pečieme vo vopred rozohriatej rúre na 180°C asi 20-25 min.

Krehký jablkový koláč

POTREBNÉ PRÍSADY:

Cesto: 500g hladkej múky, 250g rastlinného tuku, 2 vajcia, 100g práškového cukru, 1/2 balíčka kypriaceho prášku.

Plnka: 800g očistených jabĺk, 150g práškového cukru, 1ČL mletej škorice.

 

POSTUP PRÍPRAVY:

Cesto: Všetky suroviny zmiešame a vypracujeme hladké cesto. Rozdelíme na dve časti. Jednu rozvaľkáme a na valčeku prenesieme na vymastený plech. Na cesto rovnomerne nanesieme vyžmýkané strúhané jablká, posypeme cukrom a škoricou. Prikryjeme druhou rozvaľkanou častou cesta a potrepichujeme vidličkou. Pečieme do zlatova.

Plnená paprika

POTREBNÉ PRÍSADY:

Mäsové náplň: 500g bravčového mäsa, 200g uvarenej ryže, 4ks čerstvej papriky, 2 vajcia, 1 cibuľa, 1PL majoránky, 1ČL mletej červenej papriky, 2 strúčiky cesnaku, 1ČL vegety.

Paradajková omáčka: 600 g paradajkového pretlaku, 1 cibuľa, 1dcl oleja, 3 PL hladkej múky, 4PL kryštálový cukor, 1ČL soli, 1ČL mletej červenej papriky, 3 ks bobkového listu, 4 ks nového korenia, 4 ks klinčeka, soľ, voda.

 

POSTUP PRÍPRAVY:

Ryžu uvaríme s jeden a pól násobkom vody so soľou a trochou oleja. Necháme vychladnúť. Mäso zomelieme a zmiešame s vychladnutou ryžou, pridáme vajíčka, 1 cibuľu nakrájanú na drobno, vegetu, majoránku, 1ČL mletej červenej papriky, cesnak, mleté čierne korenie a soľ. Dôkladne všetko spolu premiešame.
Na oleji opražíme múku, pridáme 1ČL mletej červenej papriky a zalejeme rajčinovým pretlakom. Dolejeme vodou. Rajčinový pretlak a voda v pomere 1:1. Do rajčinového základu pridáme očistenú cibuľu v celosti, bobkový list, cele nové korenie, klinčeky cukor a osolíme podľa chuti. Z papriky vyberieme jadierka a naplníme mäsovou plnkou. Dáme do vriacej šťavy a varíme zhruba hodinu. Naplnenú papriku dáme do šťavy ako prvú. Asi po 15 minútach pridáme guľky zo zvyšnej mäsovej hmoty, pred vložením do omáčky ich obalíme v hladkej múke. Podľa potreby ešte dochutíme soľou a cukrom. Podávame s knedľou: http://www.napecto.sk/940-zemlova-knedla.html.

Gaštanový cheesecake

POTREBNÉ PRÍSADY:

Na tortový základ: 250g sušienok, 50g mäkkého masla, 1 PL (kopcovitá) sladeného gaštanového pyré.

Na plnku: 500g termizovaného syra, 125g kryštálového cukru, 3 vajcia, 3 vaječné žĺtky, 175ml kyslej smotany, 1ČL šťavy z limetky, 1ČL vanilkového extraktu, 1-2 PL rumu, 350g sladeného gaštanového pyré.

Na sirup: 80ml vody, 60ml rumu, 1 PL sladeného gaštanového pyré, 50g kryštálového cukru, 15g masla.

 

POSTUP PRÍPRAVY:

Rúru si zohrejeme na 180°C, v rajnici dáme zovrieť vodu. Na prípravu tortového základu rozmrvíme sušienky, pridáme maslo a kopcovú lyžicu gaštanového pyré. Hmotu dôkladne roztlačíme na dno formy s priemerom 23 cm a dáme do chladničky. Vo väčšej miske vymiešame termizovaný syr s cukrom. Postupne pridáme vajcia a vaječné žĺtky, kým sa všetky suroviny nespoja. Primiešame kyslú smotanu, šťavu z limetky, vanilkový extrakt a rum. Na koniec pridáme gaštanové pyré. Zmes vymiešame do hladkej hmoty.

Formu vyberieme z chladničky a dôkladne ju obalíme niekoľkými vrstvami potravinárskej fólie, aby krém nepretiekol z formy do pekáča.

Formu preložíme do hlbšieho pekáča a do vnútra formy nalejeme krém. Na záver nalejeme do pekáča vriacu vodu, ktorá by mala siahať 3 cm do výšky formy. Potom ju v pekáči vložíme do rúry na dobu 1h. Po upečení by stred torty mal byť stále trocha mäkký a okraje pevné. Zbavíme sa vody z pekáča, tortu necháme vychladnúť. Na noc ju dáme do chladničky. Na sirup si všetky suroviny rozpustíme a zmiešame v rajnici na miernom ohni, varíme asi 10 minút. Po vychladnutí ním pri servírovaní polejeme tortu.