Piškótové rezy-jablkové

POTREBNÉ PRÍSADY:

Piškóta: 4 vajcia, koľko vážia vajcia, toľko práškového cukru a polohrubej múky, 1/2 balíčka prášku do pečiva, kakao.

Plnka: jablká, cukor, škorica.

 

POSTUP PRÍPRAVY:

Celé vajcia vymiešame s práškovým cukrom, pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a vymiešame. Jablká postrúhame, osladíme podľa chuti, pridáme trošku škorice a dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Na ne vylejeme polovicu cestu. Do druhej polovice primiešame kakao a vylejeme na biele cesto. Upečieme. Koláč necháme vychladnúť a preklopíme na tácku.

Tvarohový krémeš

POTREBNÉ SUROVINY:

Cesto: 300g múka polohrubá, 150g cukor práškový, 5g kypriaci prášok, 1 vajce, 150g

Krém: 500g tvaroh, 120g cukor práškový, 500ml mlieko, 100ml olej, 40g puding vanilkový, 1 vajce, 4 vaječné žĺtky

Sneh: 6 vaječných bielkov, 6PL cukor kryštálový, soľ

 

POSTUP PRÍPRAVY:

Rúru vyhrejeme na 200 stupňov, plech vymastíme a vysypeme polohrubou múkou. Z múky, masla, cukru, vajíčka a kypriaceho prášku vypracujeme cesto. Cesto rovnomerne roztlačíme na plechu až po jeho okraje. Krém pripravíme tak, že všetky suroviny na krém vymiešame do hladkej hmoty. Takto pripravenú krémovú zmes rovnomerne roztrieme na cesto. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme na 200°C cca 20 minút. Potom teplotu znížime na 150°C a pečieme ešte cca 5 minút. Z bielok, cukru a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh, ktorý nenesieme na celý povrch koláča. Vložíme naspäť do rúry dopiecť na teplote 150°C približne asi 10 minút, dokiaľ nezačne sneh na povrchu jemne hnednúť.

 

 

Žemľová knedľa

POTREBNÉ PRÍSADY:

250g múka hladká, 250 g múka polohrubá, 4 dcl mlieka, 20g kocky droždia, 4 PL oleja, 1PL cukru, 1/2 KL soli, 1 vajce, 1 pečivo, petržlenová vňať.

 

POSTUP PRÍPRAVY:

Z vlažného mlieka, droždia a cukru pripravíme kvások. Kvások zmiešame s múkou, vajíčkom, natrhaným pečivom, nasekanou vňaťou, olejom a soľou. Vypracujeme cesto, ktoré necháme na teplom mieste kysnúť. Po vykysnutí ho rozdelíme na 3 rovnaké časti. Vytvarujeme knedle, paríme v parnom hrnci 20 minút.

Škvarková nátierka

POTREBNÉ PRÍSADY:

500g škvarkov, 2PL horčice, 2PL kečupu, 3 vajíčka uvarené na tvrdo, 1 väčšia cibuľa, 150g sterilizovaných uhoriek, 2 strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie.

 

POSTUP PRÍPRAVY:

Škvarky pomelieme na mlynčeku. Cibuľu, kyslú uhorku a vajíčka nakrájame na drobné kúsky a pridáme k škvarkom. Dochutíme lisovaným cesnakom, horčicou, kečupom a mletým čiernym korením. Podľa potreby osolíme a všetko spolu zmiešame.

Nepečený BeBe dezert

POTREBNÉ PRÍSADY:

3 balíčky BeBe sušienok, 4 banány, pikantný džem.
Krém: 400ml kyslej smotany, 300g jemného tvarohu, 2 balíčky vanilkového cukru, 1 PL práškového cukru, čokoládová poleva.


POSTUP PRÍPRAVY:

Plech vystelieme papierom na pečenie, na ktorý poukladáme tesne vedľa seba BeBe sušienky. Potrieme ich džemom a prikryjeme druhou vrstvou Bebe sušienok. Navrstvíme polovicu krému. Banány nakrájame na koliska, uložíme na krém a potrieme zvyšným krémom. Naň poukladáme BeBe sušienky tesne vedľa seba. Polejeme čokoládovou polevou a necháme na chladnom mieste stuhnúť, najlepšie cez noc.  

Krém: Kyslé smotany, tvaroh a oba druhy cukru spolu vymiešame.