Cookies

POTREBNÉ SUROVINY:

2 banány, 1 šálka ovsených vločiek.

 

POSTUP PRÍPRAVY:

Suroviny vložíme do mixéra, rozmixujte na hladkú hmotu. Rúru vyhrejeme na 180°C. Plech vystelieme papierom na pečenie a lyžicou vrstvíme malé kopčeky, pečieme 15 minút.
TIP: K základným surovinám môžete podľa chuti pridať oriešky, sušené ovocie, kokos.

Kelový prívarok

POTREBNÉ PRÍSADY:

500g kel, 1 1/2 L vody, cibuľa 1 ks, 2 PL hladkej múky, 3 strúčiky cesnaku, olej, mleté čierne korenie, mletá červená paprika, soľ, 1 ČL mletej rasce.

POSTUP PRÍPRAVY:

Kel umyjeme, nakrájame na slíže a vložíme do vriacej vody. Pridáme soľ korenie, rascu a očistenú celú cibuľu. Kel varíme do zmäknutia cca. 15 minút. V rajnici na oleji speníme múku, krátko restujeme, zasypeme červenou paprikou a metličkou rozmiešame v prívarku. Pridáme prelisovaný cesnak a krátko dovaríme.

Medovo-hruškový koláč

POTREBNÉ PRÍSADY: 

3-4 hrušky, 150g masla, 150g medu, 3 vajcia, 150g hladkej múky, 1/2 ČL prášku do pečiva, 60g hrozienok, tuk na vymastenie, hladká múka na vysypanie formy, 10g masla, 1PL medu na potretie.

 

POSTUP PRÍPRAVY:

Hrušky umyjeme, očistíme, zbavíme jadierok a nakrájame na osminy.  Formu vymastíme a vysypeme múkou. Maslo spolu s medom vyšľaháme do peny, do ktorej postupne pridávame vajcia. Nakoniec primiešame múku zmiešanú s práškom do pečiva. Vypracujeme hladké cesto, do ktorého primiešame hrozienka a zmes rozotrieme do formy. Navrch poukladáme plátky hrušiek, jemne zatlačíme. Vrch potrieme zmiešaným medom s maslom. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180°C po dobu 40-45 minút.

 

Cícerová nátierka

POTREBNÉ PRÍSADY:

2 šálky suchého cíceru, 0,5 L vody, 1 čl plnotučnej horčice, šťava z polovice väčšieho citróna, 2 strúčiky cesnaku, 3 PL tekvicového oleja, soľ, mleté čierne korenie.

 

POSTUP PRÍPRAVY:

Cícer namočíme do vody na 12 hodín, potom vodu zlejeme a dáme variť do čerstvej vody bez soli. Po uvarení cca. 1 1/2 hodiny cícer scedíme, pridáme lisované strúčiky cesnaku, šťavu z citrónu, tekvicový olej, horčicu, soľ a korenie. Všetky suroviny premiešame. Môžeme ozdobiť petržlenovou vňaťou.

Tvarohový koláč-Perina

POTREBNÉ PRÍSADY:

Piškóta: 6 vajec, 500g práškového cukru, 100ml mlieka, 150ml oleja, 500g polohrubej múky, 1ks prášku do pečiva, tuk na vymastenie formy.

Plnka: 500g tvarohu, 250ml kyslej smotany, 2ks vanilkového cukru, 2 PL detskej krupice, 150ml mlieka.

 

POSTUP PRÍPRAVY:

cesto: 4 žĺtky vymiešame s práškovým cukrom. Pridáme polohrubú múku s práškom do pečiva a zľahka primiešame sneh zo 6 bielkov. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný vyšší plech.


Plnka: 2 žĺtky, tvaroh, smotanu a vanilkový cukor spolu vymiešame. Z dvoch lyžíc krupice a mlieka uvaríme hustý krém, ktorý necháme vychladnúť. Po vychladnutí ho vmiešame do tvarohovej zmesi. Plnku nanášame pomocou cukrárenského vrecka na cesto.
Koláč pečieme na 160°C po dobu 25 minút.