Laznícke zemiaky

POTREBNÉ PRÍSADY:

1 a 1/2 kg zemiakov uvarených v šupke, 30 dkg domácej klobásy, 20 dkg bryndze, 1 veľká cibuľa, 3
strúčiky cesnaku, 2 dl kyslej smotany, 3 vajcia, soľ, olej na opečenie klobásy.


POSTUP PRÍPRAVY:

Kolieska klobásy opečieme na oleji. Vychladnuté zemiaky olúpeme a pokrájame na kolieska. Tie poukladáme do vymastenej zapekacej nádoby, posolíme, pridáme opečenú klobásu, potrúsime bryndzou, na ňu rozložíme kolieska cibule a posypeme pretlačeným cesnakom. Polejeme tukom
vypečeným z klobásy a zapekáme v horúcej rúre, kým povrch trochu nezružovie. Potom zalejeme
smotanou, v ktorej sme rozhabarkovali vajcia a necháme znova zapiecť tak, aby sa vajcia zrazili
a smotana vsiakla do jedla.

Krupicový závin

POTREBNÉ PRÍSADY:

? kg zemiakov uvarených v šupke, ? kg polohrubej múky, 1 dl mlieka, 1 kocku droždia, soľ, masť


POSTUP PRÍPRAVY:

Uvarené zemiaky roztlačíme do hladka a necháme vychladnúť. Pridáme ostatné suroviny
a spracujeme cesto, ktoré rozdelíme na štyri časti. Každú časť rozvaľkáme, omastíme rozpustenou
masťou, posypeme krupicou a zrolujeme. Pokrájame na kúsky, poukladáme ich na vymastený plech
a upečieme v rúre. Najprv pečieme slabo, neskôr teplotu zvýšime.

Zemiaky so syrovou náplňou

POTREBNÉ PRÍSADY

800 g stredne veľkých zemiakov, 100 g plesňového syra (Niva), 1 šálka krémovej kyslej smotany, 1
žĺtok, soľ, mleté čierne korenie, 2 PL masla


POSTUP PRÍPRAVY

Neolúpané zemiaky dôkladne očistíme, a uvaríme do polo mäkka. Potom ich scedíme, povrch mierne
zrežeme a dužinu vydlabeme lyžičkou. Vnútrajšok zemiaka osolíme, okoreníme a naplníme syrovou
plnkou. Tú pripravíme tak, že plesňový syr rozdrobíme vidličkou, pridáme na malé kocôčky nakrájanú
zemiakovú dužinu z vnútrajška zemiaka a všetko zmiešame so smotanou a žĺtkom. Naplnené zemiaky
rozložíme na ľahko vymastený plech, na ich povrch pokladieme vločky masla a vo vyhriatej rúre ich

zapečieme. Podávame ihneď po dohotovení. INÝ VARIANT: - na 8 zemiakov 150 g nastrúhaného
tvrdého syra, rascu, soľ, mleté čierne korenie – postup rovnaký. Alebo na plnku do 8 zemiakov ako inú
kombináciu použijeme 150 g nivy, 1 cibuľu, soľ, 100 g polotučného tvarohu, pažítka

Zemiaky v slanine

POTREBNÉ PRÍSADY

800 g nových zemiakov, 20 plátkov slaniny (môže byť aj údená), 4 lyžičky rozdrvených rozmarínových
listov ( ak nemáte vynechajte), ? lyžičky soli


POSTUP PRÍPRAVY

Zemiaky dobre vydrhneme a po dĺžke prerežeme. Plátky slaniny posypeme rozmarínovou drvinou,
prerezané polovičky zemiakov osolíme a opäť ich spojíme. Každý zemiak položíme na plátok slaniny
a pevne ho do nej zabalíme. Konce slaniny môžeme prichytiť kúskom špáradla, aby sa nerozbalili
a zemiak sa nerozpadol. Na rošt prestrieme papier na pečenie, zemiaky naň pokladieme a v rúre
predhriatej na 200°C pečieme cca 35 minút.

Zemiaky s jogurtovo-smotanovou omáčkou

POTREBNÉ PRÍSADY

Zemiaky, 1 kyslá smotana, 1 jogurt, lučina, drvený cesnak, pažítka, postrúhaný chren, maslo, soľ


POSTUP PRÍPRAVY

Stredne veľké zemiaky očistíme dôkladne kefkou pod tečúcou vodou, osušíme a zabalíme každý
zvlášť do alobalu. Naukladáme na mriežku v rúre a pečieme asi 45 minút. Medzitým rozmiešame
kyslú smotanu s jogurtom a lučinou, posolíme, ochutíme prelisovaným cesnakom, nasekanou
pažítkou a chrenom. Po upečení do každého zabaleného zemiaka buchneme päsťou, vyberieme
z alobalu a na tanieri otvoríme vidličkou. Posolíme, nakladieme kúsky masla, zalejeme omáčkou
a podávame s cmarom.