POTREBNÉ PRÍSADY:
Malé zemiaky, cesnak, soľ, masť, oškvarky.
POSTUP PRÍPRAVY:
Malé umyté zemiačiky so šupkou upečieme vcelku na plechu vo vyhriatej rúre. Občas plechom
potrasieme. Keď sa im kožka trocha nafúkne, na dotyk pukne a sú mäkké, poriadne ich premiešame s prelisovaným cesnakom, masťou a oškvarkami. Zapíjame kyslým mliekom.
POTREBNÉ PRÍSADY
Zemiaky, tvrdý syr, maslo, soľ
POSTUP PRÍPRAVY
Zemiaky uvaríme v šupke, olúpeme a nakrájame na väčšie kúsky rovnakej veľkosti. Namočíme
ich v rozpustenom osolenom masle a obalíme v nastrúhanom syre. Naskladáme do vymastenej
zapekacej nádoby a necháme v horúcej rúre zapiecť, kým nezhnednú.
POTREBNÉ PRÍSADY:
500 g zemiakov, 2 rajčiaky, 100 g šunky, 100 g syra, rasca, soľ.
POSTUP PRÍPRAVY:
Zemiaky dôkladne umyjeme a niekoľko minút predvaríme v šupke. Keď vychladnú, rozpolíme ich.
Spodnú polovicu posolíme, uložíme na ňu šunku, syr, plátok rajčiaku, prikryjeme druhou časťou
zemiaku, posolíme, posypeme rascou a zapečieme v rúre.
POTREBNÉ PRÍSADY
8 väčších zemiakov, 200 g tvrdého syra, 8 PL smotany na šľahanie, celá rasca, mleté čierne korenie,
soľ, olej
POSTUP PRÍPRAVY
Zemiaky očistíme a rozkrojíme po dĺžke na polovicu. Uložíme ich na vymastený plech, osolíme,
okoreníme, pokvapkáme olejom a dáme na 30 minút piecť do vyhriatej rúry. Syr postrúhame
a zmiešame so smotanou. Zmesou natrieme rezné plochy zemiakov, vrch posypeme celou rascou
a pečieme ešte 10 minút.
POTREBNÉ PRÍSADY
1 kg zemiakov, 60 g masti, 3 – 5 strúčikov cesnaku, 1 dl vlažnej vody, soľ
POSTUP PRÍPRAVY
Zemiaky očistíme kefkou, opláchneme, osušíme a nakrájame na ? cm – 1 cm plátky. Vyrovnáme
ich na suchý plech a dáme piecť do horúcej rúry. Asi po 10 minútach ich prvý krát potrieme
prelisovaným cesnakom zmiešaným s masťou, vodou a soľou. Počas pečenia, ktoré trvá asi 20 –
30 minút zemiaky niekoľkokrát potierame. Chrumkavé, do zlatista upečené zemiaky podávame so
zeleninovým šalátom.