Tatranské zemiaky

POTREBNÉ PRÍSADY

Surové zemiaky, bryndza, červená sladká paprika, cibuľa, šunka (šunková saláma), rasca, slanina,
olej alebo masť


POSTUP PRÍPRAVY

Menšie zemiaky umyjeme a uvaríme v šupke do polo mäkka. Potom ich pozdĺžne rozpolíme a vnútro
vydlabeme. Bryndzu vymiešame s paprikou, posekanou cibuľkou a nadrobno pokrájanou šunkou. (
Namiesto bryndze môžeme použiť plesnivý syr). Touto zmesou naplníme polovice zemiakov, druhou
polovicou ich prikryjeme, posypeme rascou a na každý zemiak dáme plátok slaniny. Upečieme v rúre
na oleji alebo masti.
INÝ SPÔSOB: Na plnku stačí vymiešať bryndzu s maslom, osoliť a okoreniť ( na 300 g zemiakov 70 g
bryndze a 30 g masla), naplníme vydlabané polovice zemiakov, spojíme ich, obtočíme plátkom slaniny
a necháme zapiecť.

Domáce chipsy

POTREBNÉ PRÍSADY

6 stredne veľkých zemiakov, 1 PL vegety, 1 PL korenia podľa chuti (mletá rasca, tymian, majoránka
a pod.), 2 lyžičky jemne mletej celozrnnej múky.


POSTUP PRÍPRAVY:

Zemiaky dobre očistíme, ponecháme v šupke. Potom ich pokrájame na plátky. Vegetu, korenie
a múku premiešame a posypeme nimi zemiaky. Potom ich rozložíme na nepriľnavý plech (papier na
pečenie) a pečieme 30-40 minút vo vyhriatej rúre. Takto pripravené zemiaky nahradia klasické chipsy
alebo hranolčeky. Sú ale na rozdiel od nich pripravené bez tuku a vyprážania.

Cesnakové zemiaky

POTREBNÉ PRÍSADY

600 g – 800 g zemiakov, 4 PL masti alebo oleja, soľ, cesnak, mleté čierne korenie


POSTUP PRÍPRAVY

Zemiaky olúpeme a nakrájame na plátky hrubé 1,5 mm až 2 mm. Rozložíme ich na ľahko vymastený
plech a vložíme do horúcej rúry. Keď plátky zemiakov sú do zlatista opečené, preložíme ich do misy,
pridáme soľ, nasekaný cesnak, mleté čierne korenie, pokvapkáme masťou a niekoľkokrát ich v miske
pretrasieme.

Cesnakové zemiaky so syrom

POTREBNÉ PRÍSADY

1 kg zemiakov, 6 strúčikov cesnaku, 150 až 200 g plesňového syra alebo lacnejšieho tvrdého syra


POSTUP PRÍPRAVY

Zemiaky očistíme, ľubovoľne pokrájame, dáme na pekáč alebo do zapekacej misky, premiešame
s prelisovaným cesnakom a dáme piecť. Keď sú takmer hotové, posypeme ich postrúhaným
plesňovým syrom, alebo bežným tvrdým syrom a necháme zapiecť.

Americké zemiaky

POTREBNÉ PRÍSADY

1 kg nových zemiakov, 1 lyžička masti, korenie na americké zemiaky


POSTUP PRÍPRAVY

Zemiaky umyjeme a necháme odkvapkať. Pripravíme si hrubší plech na pečenie a veľmi tenko
ho vytrieme masťou alebo olejom. Zemiaky aj so šupkou nakrájame na mesiačiky a rozložíme ich
na plech. Ľahko ich posypeme korením a pečieme v rúre vyhriatej na 220°C cca 40 minút. Občas
ich skontrolujeme a asi v polovici pečenia ich rozhrnieme, aby sa opekali pravidelnejšie. Keď sú
mäkké vyberieme ich z rúry a ihneď ich znovu posypeme korením. Nie je nutné soliť ich. Podávame
s uhorkovým šalátom alebo kefírom. Dajú sa samozrejme použiť aj ako príloha k mäsu.