Nákyp z kyslej kapusty

POTREBNÉ PRÍSADY:

750 g zemiakov, soľ, 2 PL masla, 4 PL horúceho mlieka, mleté čierne korenie, 1 cibuľa, 350 g
klobásky, 1 PL oleja, 1 ČL červenej papriky, trochu majoránky, 5 PL bieleho vína, 500 g kyslej
kapusty, 250 ml kyslej smotany.


POSTUP PRÍPRAVY:

Zemiaky ošúpeme, nakrájame a uvaríme v slanej vode. Zlejeme, popučíme. Na minimálnom plameni
rozpustíme 1 PL masla a spolu s horúcim mliekom vmiešame do zemiakov. Dochutíme soľou
a mletým korením. Ošúpanú cibuľu spolu s klobásou nakrájame na kolieska a na rozohriatom oleji ich
krátko opečieme. Osolíme, dochutíme koreninami a podlejeme vínom. Prikryjeme pokrievkou a na
minimálnom ohni dusíme asi 10 minút. Druhou lyžicou masla vymastíme pekáč, na dno rozotrieme
zemiakové pyré, naň navrstvíme klobásovú zmes a napokon vyžmýkanú nakrájanú kyslú kapustu.
Povrch polejeme kyslou smotanou a posypeme mletou paprikou. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C
a upečieme.

Zemiakové pampúšiky-šišky

POTREBNÉ PRÍSADY

500 g zemiakov, soľ, 500 g mäkkého tvarohu, 100 g hladkej múky, 1 vajce, 100 g masti,
2 dl kyslej smotany


POSTUP PRÍPRAVY

Zemiaky olúpeme, uvaríme v slanej vode, scedíme a necháme vychladnúť. Potom k nim pridáme
pretlačený tvaroh, múku, vajce a soľ a všetko dôkladne premiešame. Z masy formujeme malé placky,
ktoré z oboch strán vypražíme v horúcom tuku. Potom ich poukladáme na pekáč a v horúcej rúre
zapečieme. Podávame horúce, poliate kyslou smotanou.

Zemiaková baba s jablkami

POTREBNÉ PRÍSADY

1 kg zemiakov varených v šupke, 3 vajcia, 100 ml mlieka, 50 g cukru, štipka soli, 200 g hrubej múky,
Jablka


POSTUP PRÍPRAVY

Zemiaky ošúpeme, nastrúhame do misky, pridáme cukor a soľ. Vajcia rozšľaháme s mliekom,
pridáme k zemiakom a rozmiešame. Nakoniec zapracujeme do cesta múku. Pekáč vytrieme tukom,
vysypeme strúhankou, naplníme cestom, ktoré pokladieme jablkami. Upečieme v rozohriatej rúre.

Zemiaková baba s hruškami

POTREBNÉ PRÍSADY

1 kg zemiakov varených v šupke, 3 vajcia, 100 ml mlieka, 50 g cukru, štipka soli, 200 g hrubej múky,
Hrušky


POSTUP PRÍPRAVY

Zemiaky ošúpeme, nastrúhame do misky, pridáme cukor a soľ. Vajcia rozšľaháme s mliekom,
pridáme k zemiakom a rozmiešame. Nakoniec zapracujeme do cesta múku. Pekáč vytrieme tukom,
vysypeme strúhankou, naplníme cestom, ktoré pokladieme hruškami. Upečieme v rozohriatej rúre.

Valašský kontrabáš

POTREBNÉ PRÍSADY

400 g zemiakov, 400 g pohánky, soľ, vyškvarená masť, cibuľa, cesnak, 400 g údeného bôčika,
slanina, majorán, 2 vajcia


POSTUP PRÍPRAVY

Ošúpané a na kocky pokrájané zemiaky uvaríme v osolenej vode. Pohánku buď sparíme horúcou
vodou a na peci udusíme do mäkka alebo zalejeme horúcou vodou, hrnček šupneme pod perinu
a necháme napučať. Uvarené zemiaky premiešame s pohánkou, pridáme uvarený bôčik, pokrájaný
nadrobno, na masti opraženú cibuľku, pretlačený cesnak, na kocky pokrájanú slaninu, majorán a vajcia.
Dôkladne premiešame, vylejeme na vymastený pekáč a v rúre zapečieme. Porcie zdobíme opraženou
cibuľkou. Podávame so zeleninovým šalátom alebo nakladanými uhorkami.