Strapatá nevesta

POTREBNÉ PRÍSADY

800 g zemiakov uvarených v šupke, 4 vajcia, 150 g polohrubej múky, 600 g jabĺk, 60 g cukru, mletá
škorica, soľ, maslo


POSTUP PRÍPRAVY

Deň vopred uvarené zemiaky ošúpeme, postrúhame a zľahka premiešame s múkou, 2 vajcami
a soľou. Do vymastené pekáča dáme tretinu zemiakov, na ne polovicu ošúpaných a postrúhaných
jabĺk, posypaných cukrom a škoricou. Na to druhú tretinu zemiakov, druhú polovicu jabĺk a poslednú
tretinu zemiakovej masy. Povrch pokvapkáme rozpusteným maslom a dáme zapiecť do
vyhriatej rúry. Asi po 20 minútach zmes zalejeme 2 rozšľahanými vajcami a dopečieme.

Sejkory

POTREBNÉ PRÍSADY

800 g surových a 300 g varených zemiakov, 200 ml cmaru ( acidofilného mlieka, jogurtu ), 1 cibuľa, 3
strúčiky cesnaku, ? lyžičky rasce, 1 lyžička soli, 100 g slaniny, 1 PL masla
POSTUP PRÍPRAVY

Surové zemiaky nastrúhame, precedíme, a počkáme, kým sa v zachytenej šťave usadí škrob. Varené
zemiaky tiež postrúhame. Zmiešame ich so surovými, pridáme zachytený zemiakový škrob, cmar,
prelisovanú cibuľu a cesnak, rascu, soľ a dobre premiešame. Počas prác si predhrejeme rúru na
200°C. Kocky slaniny rozškvaríme na rozpustenom masle. Pripravené cesto rozotrieme v tenkej
vrstve na plechu alebo v pekáči, pridáme slaninu a cca 60 minút do zlatista zapekáme. Podávame
v pekáči.

Scískance

POTREBNÉ PRÍSADY

1 kg v šupke uvarených zemiakov, 300 g polohrubej múky, jeden žĺtok, 20 g čerstvého droždia, 50 g
masla, soľ na plnku: pomleté oškvarky, krupica, soľ a na potretie 250 ml pochúťkovej smotany

POSTUP PRÍPRAVY

Z pomletých zemiakov, múky, žĺtka, droždia, masla a soli vypracujeme cesto, ktoré necháme dvadsať
minút odležať. Potom cesto vytvarujeme do valca, z ktorého odkrajujeme kolieska. každé koliesko
rozvaľkáme, naplníme plnkou a zľahka stočíme do tvaru rožka. Naplnené rožky poukladáme tesne vedľa seba – na vymastený plech, potrieme smotanou a dáme piecť do vyhriatej
rúry. Plnku pripravíme tak, že škvarky pomelieme, posolíme a zmiešame s krupicou.

Sedliacke krumple

POTREBNÉ PRÍSADY

1 kg zemiakov, 50 g údenej slaniny, 150 g údeného mäsa alebo klobásy, 1 cibuľa, soľ, mleté čierne
korenie, 2 dl kyslej smotany, 2 – 3 vajcia
POSTUP PRÍPRAVY

Zemiaky uvaríme v šupke, olúpeme a nakrájame na kolieska. Údenú slaninu nakrájame na malé
kocky a spolu s pokrájanou cibuľou opečieme. Potom pridáme na malé kúsky pokrájané mäso
alebo na kolieska pokrájanú klobásu, ktorú osolíme, okoreníme a dobre so zemiakmi premiešame.
Túto zmes dáme na pekáč alebo do vyhriatej rúry a nakoniec ju zalejeme smotanou, v ktorej sme
rozšľahali vajcia a ešte dopečieme.

Prekladané osúchy

POTREBNÉ PRÍSADY

1 kg zemiakov, 250 g polohrubej múky, 2 vajcia, soľ, masť

POSTUP PRÍPRAVY

Postupujeme rovnako ako pri príprave lokší, len do cesta z uvarených zemiakov a múky ešte
pridávame vajcia. Z cesta formujeme podlhovasté osúchy, ktoré môžeme upiecť na sucho alebo na
masti. Plníme ich buď sladkými plnkami ( maková, orechová, tvarohová ) alebo slanými: praženicou,
tvarohom s maslom a soľou, údeným mäsom.