Podlesník s oškvarkami

POTREBNÉ PRÍSADY

1500 g zemiakov, 200 g škvarkov, 2 strúčiky cesnaku, soľ, rasca, majorán, 1 vajce, 100 g hladkej
múky, 30 g masti

POSTUP PRÍPRAVY

Surové zemiaky postrúhame, pridáme pokrájané oškvarky a ostatné suroviny a všetko dobre
premiešame. Zmes rozotrieme na vymastený plech na hrúbku cca 1 cm a upečieme do zlatista.

Podlesník s kyslou kapustou

POTREBNÉ PRÍSADY

500 g zemiakov, 250 g kyslej kapusty, cesnak, soľ, 2 vajcia, múka, olej

POSTUP PRÍPRAVY

Surové zemiaky postrúhame, pridáme pokrájanú a vytlačenú kyslú kapustu, cesnak, soľ, vajcia, múku
a všetko dobre premiešame. Pečieme malé placky ako vyššie, teda na platni, ale môžeme ich upiecť
aj na oleji.

Placerka

POTREBNÉ PRÍSADY

1 kg zemiakov, 1 cibuľa, 3 vajcia, 4 PL hladkej múky, 4 strúčiky cesnaku, ? lyžičky mletého čierneho
korenia, 1 lyžica majoránky, 2 lyžičky soli, bravčová masť

POSTUP PRÍPRAVY
Zemiaky a cibuľu postrúhame, primiešame vajcia, korenie, majoránku, prelisovaný cesnak, soľ
a múku. Pekáč vymastíme a vylejeme doň zemiakovú masu. Vložíme do rúry vyhriatej na 250 °C
a pečieme. Po dvadsiatich minútach vyberieme, vrch polejeme roztopenou bravčovou masťou a pri
zníženej teplote pečieme ešte 30 minút.

Podlesník

POTREBNÉ PRÍSADY

Zemiaky, hladká múka, vajce ( cca 500 g + 100 g + 2 ks ), cesnak majoránka, mleté čierne korenie,
rasca, soľ
POSTUP PRÍPRAVY

Surové zemiaky postrúhame, pridáme múku, vajce, soľ, prelisovaný cesnak, korenie a vyrobíme
cesto ako na zemiakové placky. Pražíme z neho placky, ale nie na oleji, ale na platni sporáka.
V domácnostiach s plynovým sporákom vám poslúži železná okrúhla platňa, alebo dobre rozpálená
stará panvica. Placky jeme len tak, prípadne ich pomastíme rozpusteným maslom alebo ich naplníme
kyslou kapustou, dusenou na údenej slaninke.

Kysnutý "bramborák"

POTREBNÉ PRÍSADY:

200 g surových a 200 g varených zemiakov, 200 g polohrubej múky, 25 g droždia, 1 vajce, soľ,
cukor, mlieko, mleté čierne korenie, majoránka, malá cibuľa, cesnak podľa chuti, 250 g údeného
mäsa, masť.

 

POSTUP PRÍPRAVY:
Do misky preosejeme múku, v strede urobíme jamku, kde rozdrobíme droždie. Pridáme trocha cukru
a zalejeme vlažným mliekom. Keď kvások vykysne, pridáme nastrúhané surové aj varené zemiaky,
vajce, soľ, korenie, majorán, jemne nakrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak a na kocky nakrájané údené.
Zamiešame, vlejeme do vymasteného pekáča a necháme vykysnúť. Potom vo vyhriatej rúre do
zlatista upečieme.