Kucmoch

POTREBNÉ PRÍSADY
4 – 5 veľkých zemiakov, 1 ? lyžice oškvarkov, 1 PL cmaru, 2 vrchovaté PL hladkej múky, 1 PL masti
na vymastenie plechu, 2 väčšie jablká, kyslá smotana, mleté čierne korenie, soľ

POSTUP PRÍPRAVY

Surové zemiaky postrúhame, pridáme cmar, múku, oškvarky, čierne korenie a soľ. Pripravíme cesto
ako na zemiakové placky a necháme ho odstáť. Medzitým vymastíme plech ( s okrajom cca 4 cm ),
nalejeme doň cesto a rozotrieme ho až po okraje vo výške približne 3 mm. Potom nakrájame jablká
alebo slivky na mesiačiky a rovnomerne ich rozložíme na povrch cesta. Pečieme pri teplote 200 °C,
kým sa neurobí kôrka. Po upečení pokrájame placku na kúsky, ktoré pred podávaním prelievame
kyslou smotanou.

Hluchec

POTREBNÉ PRÍSADY
? l vlažného mlieka, 2 PL masti, 50 g droždia, ? lyžičky cukru, 1 vajce, soľ, majoránka, mleté čierne
korenie, 2 zemiaky, 4 strúčiky cesnaku, toľko polohrubej múky, aby bolo cesto len o trochu hustejšie,
ako na lievance

POSTUP PRÍPRAVY
Z 1 šálky mlieka, cukru a droždia urobíme kvások. V troške mlieka rozpustíme masť a pripravíme
si cca 2 hrnčeky polohrubej múky. Vlejeme do nej vykysnutý kvások, pridáme vajce a rozmiešame.
Potom pridáme mlieko s masťou, soľ, korenie, zvyšné mlieko a zamiesime cesto. Ak je príliš riedke
pridáme múku, naopak ak je husté pridáme trochu mlieka. Potom ho necháme na teplom mieste
vykysnúť. Medzitým si vymastíme pekáč, ošúpeme a nastrúhame zemiaky a prelisujeme cesnak.
Do vykysnutého cesta zamiešame postrúhané zemiaky, z ktorých sme vytlačili prebytočnú vodu,
ochutili sme ich cesnakom a osolili. Cesto nalejeme na taký pekáč, aby nebolo hrubšie ako 1 – 1 ? cm
a dáme upiecť do vyhriatej rúry do zlatista.

Syrové guľky

POTREBNÉ PRÍSADY

200g strúhaného tvrdého syra, 200g šunky nakrájanej na drobno, 2 vajcia, soľ, korenie podľa chuti a strúhanku podľa potreby na zahustenie.

POSTUP PRÍPRAVY
Zo surovín vymiešame cesto.
Tvarujeme guľky, ktoré obalíme v strúhanke a vypražíme na rozpálenom oleji. Podávame k vínu alebo pivu.

Haruľa (zemiaková baba)

POTREBNÉ PRÍSADY:

1200 g zemiakov, 150 g hladkej múky, 2 strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, majorán, 2
vajcia, 1 dl mlieka, 100 g masti.

 

POSTUP PRÍPRAVY:

Olúpané zemiaky postrúhame, zasypeme hladkou múkou, pridáme prelisovaný cesnak, soľ, korenie,
rozmrvený majorán, vajcia, mlieko a všetko dobre premiešame. Haruľu pečieme na vymastenom
pekáči vo vyhriatej rúre. INÝ VARIANT: 1 kg zemiakov, 1 vajce, 85 g krupice, 85 gramov hladkej múky
( alebo 120 g hladkej múky) , 1 – 2 PL majoránky, mletá rasca, cesnak podľa chuti, soľ, mleté čierne
korenie, tuk, kto chce 1 – 2 cibule, 250 g anglickej slaniny
Surové očistené zemiaky nastrúhame do misky. Keď z nich stečie voda, zlejeme ju. Do zemiakov
pridáme vajce, krupicu, múku, majoránku, rascu, soľ, mleté čierne korenie, prelisovaný cesnak
a prípadne nadrobno nakrájanú cibuľu. Všetko dobre premiešame a navrstvíme na vymastený plech
na 1 ? – 2 cm vysoko. Haruľu obložíme tenkými plátkami slaniny ( nie je nutné ) a pečieme 45 – 60
minút pri 190°C.

Bryndzové tyčinky

POTREBNÉ PRÍSADY:

25 dkg hladkej múky, 25 dkg palmarin, 20 dkg bryndze, 1 žĺtok, 2 lyžice mlieka, soľ, bielok na potretie, na posypanie rasca, sezam, postrúhaný syr.

 

POSTUP PRÍPRAVY:

Preosiatu múku, palmarin, bryndzu, vajíčko a mlieko vymiešame, na pomúčenej doske vyvaľkáme. Z cesta vykrajujeme kolieska, alebo tyčinky, ktoré poukladáme na plech posypeme sezamom, prípadne rascou, syrom a pečieme pri 180°C do ružova.