Ruská zmrzlina

POTREBNÉ PRÍSADY:

5 žĺtok, 150 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 2 smotany na šľahanie, 5 bielkov

 

POSTUP PRÍPRAVY:

Žĺtka s práškovým a vanilkovým cukrom vymiešame. Z bielkov vyšľaháme sneh, do zmesi pridáme šľahačku a zľahka premiešame. Odložíme do mrazničky na pár hodín.

Vínová pena

POTREBNÉ PRÍSADY:

2 dl bieleho vína, 80 g jemného kryštálového cukru, 3 žĺtky, 1 vajce, citrónová kôra, vanilka


Postup prípravy:
Do vína pridáme cukor, žĺtky, vajce a kúsok citrónovej kôry a vanilky. Nádobu s ingredienciami postavíme do hrnca s vriacou vodou a šľaháme, až kým zmes nezhustne do ľahkej peny (nesmie sa variť). Pred podávaním vyberieme citrónovú kôru a vanilku.

Jednoduchá tvarohová torta

POTREBNÉ PRÍSADY:

Piškóty, broskyňový alebo jahodový kompót, 2 jemné krémové tvarohy, 5 PL cukru, 2 vanilkové cukry.

 

POSTUP PRÍPRAVY:
Šťavu odlejeme do pohára, ovocie pokrájame na menšie kúsky. Tvaroh vymiešame s  cukrom. Na spodok misy ukladáme piškóty, pokvapkáme ich šťavou z kompótu, potrieme vrstvou krému, na vrch poukladáme nakrájané ovocie a vrstvy opakujeme. Poslednou vrchnou vrstvou bude čistý krém, ktorý posypeme drvenými piškótami alebo strúhanou čokoládou. Hotový dezert odložíme na pár hodín do chladničky.

Čokoládový krém

POTREBNÉ PRíSADY:

3dcl mlieka, 5 PL.rumu, 20g vanilkového pudingového prášku, 200 g čokolády na varenie, 100g cukru, 250g masla, pomarančová kôra.

 

POSTUP PRÍPRAVY:
Na krém ohrejeme 2,5dcl mlieka, pridáme 100g kryštálového cukru. Pudingový prášok zmiešame so zvyšným mliekom, pridáme do horúceho mlieka a privedieme k varu. Do krému polámeme čokoládu na varenie a prilejeme rum. Ohrievame na miernom plameni na polotuhý krém. Odstavíme a necháme vychladnúť. Maslo vymiešame s pomarančovou kôrou do peny a v niekoľkých dávkach pridávame čokoládovú masu.

Orieškovo-čokoládová torta so šľahačkou

POTREBNÉ PRÍSADY

Korpus: 100g hladkej múky, 3vajcia, 1/2 kypriaci prášok, 80g práškového cukru, 2 PL. oleja, 1 PL kakaa, 30g čokolády na varenie. Plnka: 200ml mlieka, 80g cukru, 120g lieskových alebo vlašských orechov, 125g masla, 250ml. šľahačky.

POSTUP PRÍPRAVY

Z vajec si oddelíme bielok, ktorý vyšľaháme s cukrom na pevný sneh. Žĺtky vymiešame s kakaom a pridáme sneh z bielkov, zľahka vmiešame preosiatu múku s kypriacim práškom a olej. Pečieme v rúre vyhriatej na 170C cca 35 min.
Mlieko uvaríme s cukrom, pridáme mleté orechy a varíme cca 2 min. Vychladenú zmes zmiešame s maslom.

Na korpus nanesieme plnku, necháme na pár minút vychladnúť aby plnka stuhla, pridáme šľahačku, posypeme nastrúhanou čokoládou.