Medovníčky

POTREBNÉ PRÍSADY:
550g hladkej múky, 170g medu, 180g kryštálového cukru, 125g masla alebo tuku na pečenie, 3 vajíčka, 1 ČL kypriaceho prášku do perníkov, 2 ČL perníkového korenia,

Na potretie a polevu: 1 žĺtok, 1 bielok, 160  práškového cukru, 1 ČL octu.


POSTUP PRÍPRAVY:
Rozpustime tuk spolu s medom a cukrom. Do vychladnutej zmesi primiešajte vajíčka a nakoniec múku zmiešanú so sódou bikarbónou a perníkovým korením. Vypracované hladké cesto necháme v chlade 24h odležať. Z cesta vyvaľkáme plát hrubý 3-4 mm a vykrajujte formičkami rôzne tvary. Medovníčky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme ich vyšľahaným žĺtkom. Pečieme v predhriatej rúre na 180°C približne 10 minút. Vychladnuté medovníčky ozdobíme bielkovou polevou, ktorú pripravíme vyšľahaním práškového cukru, bielka a citrónovej šťavy.

Krehké linecké koláčiky

POTREBNÉ PRÍSADY:

400 g hladkej múky, 250 g Hery alebo Palmarín, štipka soli,100 g práškového cukru, 3 žĺtky, 1 vanilínový cukor, nastrúhanú kôru z 1 citróna, lekvár (najlepšie ríbezľový alebo višňový).

 

POSTUP PRÍPRAVY:

Do misky preosejeme múku, dáme štipku soli, stužený tuk, ktorý si nakrájame na menšie kocky. Pridáme žĺtky, cukor, vanilínový cukor, citrónovú kôru a vypracujeme cesto. Cesto prikryjeme a odložíme do chladničky na 2-3 hodinky.
Po vybraní si ho rozdelíme na 2 bochníky, kým spracúvame jeden, druhý zatiaľ odložíme späť do chladničky, je potrebné aby ostalo chladné. Vyvaľkáme na hrúbku cca 3-4 mm a vykrajujeme kolieska do polovice z nich vykrojíme v strede aj malý kruh o priemere cca 1,5 cm. Plech si vystelieme papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180° C asi 10 minút (jemne doružova) Hotové koláčiky necháme vychladnúť a potom lepíme dokopy lekvárom. Môžeme poprášiť vanilkovým a práškovým cukrom.

Pečené buchty lekvárové, čokoládové

Potrebné prísady:

1000 g polohrubej múky, 1 kocka droždia, 4 PL kryštálového cukru, 6 dcl mlieka, 3 žĺtka, 1,5 dcl oleja, 1 balíček vanilkového cukru, 2 ČL soli, 1 prášok do pečiva.

Plnka: lekvár, kakaová hmota, tvaroh...

POSTUP PRÍPRAVY

Z vlažného mlieka, 1 ČL cukru a droždia si pripravíme kvások. Keď nám kvások vzíde, nalejeme ho do preosiatej múky, pridáme ostatné prísady a vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme prikryté na teplom mieste kysnúť 45 minút. 

Cesto následne vyvaľkáme na 0,5 - 1cm hrúbku, pokrájame na štvorce a naplníme, každý štvorec ohneme na polovicu, kraje popritláčame, uložíme na vymastený plech a boky buchiet potrieme olejom, aby sa nám nezlepili. Takto postupujeme až kým nemáme plný plech. Na vrchu ich potrieme bielkom rozšľahaným s trochou vody. Buchty necháme ešte 20 minút v plechu kysnúť. Vložíme do vopred vyhriatej rúry na 180°C a pečieme 25-30 minút do zlatista.

Grilážky

POTREBNÉ PRÍSADY:

300g kryštálového cukru, 460ml sladeného kondenzovaného mlieka, 250g masla, 100g nahrubšie posekaných vlašských alebo lieskových orechov.

 

POSTUP PRÍPRAVY:

Pripravíme si tortové oblátky. Z kryštálového cukru si urobíme karamel. Postupne pridáme kondenzované mlieko a miešame. Po menších kúskoch pridáme maslo a hmotu miešame, kým sa nespojí. Nakoniec pridáme pomleté  orechy. Hmotu nanášame  na oblátku,  ďalšou prikryjeme a postup opakujeme. Po dosiahnutí požadovaného vrstvenia zaťažíme. Necháme vychladnúť. Následne pokrájame a môžeme dozdobiť čokoládovou polevou.

Chlieb pečený v elektrickej rúre

POTREBNÉ PRÍSADY:

 

30 g ryžová múka, 30 g pohánková múka, 340 g PROMIX CH, 1 balíček sušeného droždia, 1 PL vínny ocot, 1PL olivový olej, 1/2 KL soľ,1/2 cukor, 1 KL chlebové korenie, 3,2 dcl vlažnej vody

POSTUP PRÍPRAVY:

Do vody pridáme droždie, múku, cukor, soľ, korenie, olej a ocot. Poprípade pridáme trošku tekvicových semienok a vymiešame. Dáme do maslom vytretej formy a necháme 35 - 40 min. vykysnúť. Po dôkladnom vykysnutí vložíme do vopred vyhriatej rúry na 230 °C. po 20 minútach znížime teplotu na 180 °C následne po 15 minútach znížime na 100 °C. Chlieb dopekáme 15 min. Výsledkom je výborný, ale predovšetkým domáci chlieb !

 

Príprava: 15 min.

Pečenie: 50 min.