Tipy a triky

CESTO

Pri pečení torty, zákuskov, či koláčov majú mať suroviny ako múka, mlieko, tuk rovnakú teplotu.

Kakao pridávané do múčnikov bude tmavšie, ak ho zalejete horúcim mliekom.

Ak nechcete, aby bolo tmavé cesto na mramorovú bábovku suché, pridajte do neho namiesto kakaa orieškovú nátierku.

Aby sa palacinkové cesto nelepilo, potrite panvicu pred pečením palaciniek rozkrojeným surovým zemiakom.

Ak chcete, aby boli pagáče chutnejšie, použite namiesto múky 100 g ovsených vločiek.

Hrozienka a iné ovocie pridávame do cesta slabo obalené v múke. Tak nespadnú v ceste na dno formy, ale udržia sa na povrchu.

 

MLIEKO A SYR

Mlieko uchováme v lete dlhšie, keď doň pri varení pridáme sódu bikarbónu.

Mlieko neprihorí, ak dno hrnca potrieme tenkou vrstvou masla.

Mlieko pri varení nevykypí, keď okraj nádoby potrieme maslom.

Keď nám predsa len mlieko prihorí, rýchlo ho prelejme do čistej nádoby a hneď ochladíme. Tak stratí pripálenú chuť.

Zrazené mlieko použijeme na prípravu omeliet a lievancov, budú kyprejšie a jemnejšie.

Ak vložíme do mlieka chrenový list, mlieko neskysne a zostane sladké.

Chcete postrúhať mäkký syr alebo cesto ? Vložte ho na pol hodiny do mrazničky a strúhadlo jemne potrite olivovým olejom. Takto sa vyhnete problému s upchanými dierkami.

Syr pri vyprážaní nevytečie, ak ho vopred vložíte na chvíľu do chladničky.

 

OVOCIE, ZELENINA, ORIEŠKY

Do chladničky citróny rozhodne nedávajte, pretože v nej strácajú vôňu a vysýchajú. Prospeje im chladnejšie a dobré vetrané miesto.

Ak chcete z citróna ľahko vytlačiť šťavu, pogúľajte ho najskôr po stole.

Rozrezaný citrón uchováme tak, že ho reznou plochou položíme na tanierik a skladujeme na chladnom mieste.

Grapefruit nikdy nelúpeme. Rozpolíme ho a menším nožom obrežeme  kôru, dužinu ľahko porcujeme.

Banány neznášajú nízku teplotu, preto ich neukladáme do chladničky, ale vešiame vo vetranej miestnosti špičkou dolu.

Nakrájané banány nesčernejú, ak ich pokvapkáte citrónovou alebo ananásovou šťavou.

Uvarená mrkva obsahuje viac antioxidantov než v surovom stave.

Ak vám zelenina zvädla, namočte ju do studenej vody a pridajte niekoľko kvapiek octu.

Aby sa zemiaky v šupe nerozvarili, pridáme do vody 1ČL soli.

Aby sa sypké zemiaky nerozvarili, pridajte k nim počas varenia trochu octu.

Nové zemiaky sa ľahko čistia, keď ich najprv namočíme do slanej vody.

Mleté orechy môžeme nahradiť strúhankou jemne osmaženou na masle.

Arašidy dlho neuskladňujeme. Obsahujú tuk, ktorý dlhším uskladňovaním žltne a oriešky majú nepríjemnú chuť.

Broskyňový kompót dostane jemnú korenistú chuť, ak do 0,7 dcl pohára pridáme  2 broskyňové kôstky.


STRUKOVINY A HUBY

Ak si chcete na zimu uskladniť strukoviny alebo huby, tak  vložte do nádoby s obsahom asi 5 až 6 bobkových listov, aby odradili škodce.

Ak chcete pri varení použiť suché huby, najskôr ich namočte na 20 až 30 minút do vody, aby zmäkli. 

 

DOBRÉ RADY DO KUCHYNE

Olej by nemal pri vyprážaní stmavnúť, ak do panvice vložíte tri – štyri špáradlá.

Jedlý olej ostane priezračný a riedky, keď do fľaše pridáme štipku soli a dobre pretrepeme

Vajcia pri varení neprasknú, keď ich na tupom konci prepichneme tenkou ihlou. Alebo  pridajte do vody trochu octu. Ak na niektorom vajíčku škrupina praskne, nevytečie.

Múku na zahustenie pokrmov trochu prisoľte, nebudú sa vytvárať hrudky.

Pri varení lekváru alebo pretlaku sa nebude vytvárať pena, ak vnútro hrnca vytriete glycerínom.

Na pudingu nezostane po uvarení hrubá koža, ak ešte na horúci nasypete práškový cukor.

Ak chcete, aby mala káva lahodnejšiu chuť, pridajte do nej trochu vanilkového cukru.

Čokoláda, ktorú pri rozpúšťaní veľmi zohrejeme, sa môže zraziť. Ak sa to stane, zamiešame do nej rastlinný tuk alebo olej, vždy po lyžičke, kým čokoláda nebude hladká.

Červené víno uskladňujte vo fľašiach ležato pri teplote 10 až 15 ?C v pivnici alebo v špajzy, ak je pivnica veľmi studená.

Soľ v soľničke nevlhne, keď do nej pridáme niekoľko zrniek ryže alebo hrachu, ktoré nasajú vlhkosť.

Načatá horčica tak rýchlo nevyschne, keď do nej pridáme trochu soli a dobre premiešame. Chuť horčice to neovplyvní.

Ak uložíme koláče alebo syr do vzduchotesnej nádoby s niekoľkými kockami cukru, ostanú čerstvé a nesplesnivejú.

Čučoriedkové farbivo nepríjemne znečistí zuby aj ruky. Farbivo odstránime citrónovou šťavou, ktorou znečistené miesto potrieme.

Aby sa medzi potraviny nenasťahovali mravce, vložte medzi ne pokrájaný citrón.

Potraviny umývame vždy iba vcelku, krátko a rýchlo, pod tečúcou vodou. V opačnom prípade by sa z nich zbytočne vylúhovali živiny aj chuťové látky. To platí aj o zemiakoch, ktoré krájame až po ich umytí.

Sivý povlak na tanieroch, ktoré sú ešte aj bez lesku, vyčistíme zmesou octu a soli - 1 lyžička soli, 2 lyžičky octu, na bežných tanieroch, nie drahom porceláne.

 

POTRAVINY AKO DOMÁCI LEKÁR

Ak sa pri varení popálite, ihneď si popálené miesto potrite horčicou a nechajte ju zaschnúť. Nevytvoria sa pľuzgiere a rana nie je červená.

Keď si pri varení popálite jazyk, hneď si ho potrite kúskom masla zo živočíšneho tuku. Bolesť rýchlo ustúpi.

Cukor zahojí popálený jazyk.

Zemiakové tipy a triky

Zemiaky sa musia skladovať v chladnej, suchej, no predovšetkým tmavej miestnosti. Pôsobením svetla môžu zozelenieť a vytvárať zdraviu škodlivý solanín.

Pred varením ich dôkladne zbavíme klíčkov, pretože aj tie obsahujú jedovaté látky.

Na varenie v šupke vyberáme približne rovnako veľké zemiaky, aby sa uvarili rovnomerne.

Keď varíme zemiaky v šupke, vodu osolíme – vtedy nepopraskajú. Alebo pridáme do vody cca 1
PL oleja.

Pred prípravou ich dobre umyjeme pod tečúcou vodou, aby sme pri čistení na ne nepreniesli
povrchovú špinu. Po očistení ich ešte vcelku umyjeme. Krájame ich až tesne pred varením.

Zemiaky obsahujú vitamín C. Pokrájané ich už neumývame, pretože by sa vitamín ľahko vyplavil do vody.

Očistené zemiaky nenechávame stáť na vzduchu, lebo aj takto sa z nich stráca vitamín C.

Čistíme ich len nožmi a škrabkami z nehrdzavejúceho kovu, ktorý neoxiduje, lebo vitamín C je
citlivý aj na to .

Staré a nové zemiaky neobsahujú rovnaké množstvo škroboviny, preto ich treba aj rozdielne
pripravovať. Staré zemiaky vkladáme pri varení do studenej vody, nové do vriacej.

Po uvarení ich ihneď scedíme, aby z nich unikla prebytočná para, chvíľku ich necháme
odkryté a potom hneď zakryjeme.

Ak potrebujeme, aby boli zemiaky rýchlejšie uvarené, pridáme do vody trocha prášku do
pečiva.

Staré zemiaky získajú vynikajúcu chuť, keď do vody, v ktorej sa varia, pridáme trochu cukru,
mlieka alebo trochu citrónovej šťavy ( octu ).

Pre chuťové variácie môžeme niekedy variť zemiaky v mlieku, v mäsovom vývare, alebo
použijeme na ochutenie vody hotové maggi či bujónové kocky ( hubovú, mexiko, bazalkovo-
cesnakovú atď.).

Ak pri varení pridáme do vody trocha tuku, zemiaky nevykypia.

Najchutnejšie sú zemiaky uvarené v pare, majú aj najmenšie straty vitamínov. Nemusíme hneď
vlastniť parný hrniec – dajú sa využiť dierkové vložky do hrncov, kovové cedidlá.

Keď po uvarení zemiaky v šupke prudko schladíme, budú sa ľahšie šúpať.

Jemnú šupku z nových zemiakov odstránime drôtenkou, alebo zoškrabaním ostrým nožíkom.

Pečené zemiaky budú chutne chrumkavé, ak surové plátky vopred posypeme múkou a až
potom ich vložíme do horúceho oleja.

Aby sa zemiaky krajšie upiekli, solíme ich až ku koncu pečenia, alebo po upečení.

Ak máme radi hranolčeky, ale zároveň sa chceme stravovať zdravšie, vysypeme mrazené hranolčeky
na plech a upečieme ich bez tuku v rúre do ružova. Pri pečení ich párkrát prevrátime vidličkou,
aby sa rovnomerne opiekli. V domácich potrebách sa dá kúpiť aj špeciálny plech na hranolčeky s kanálikmi
a otvormi, cez ktoré prebytočný tuk odkvapká .

Ak robíme hranolčeky z čerstvých zemiakov, pripravujeme ich obdobným spôsobom, ale
na plechu ich podlejeme troškou vody, do ktorej rozmiešame cca 1 PL oleja. Pre obmenu
chuti môžeme pridať do vody roztlačený cesnak či cesnakový prášok, alebo ich podliať
vývarom a pod. – viď. vyššie / varenie zemiakov.

Ak chceme zemiakové hranolčeky vyprážať, budú jemnejšie, ak ich ešte pred vyprážaním surové
rýchlo ponoríte do vriacej vody, potom hneď do studenej vody a poriadne ich osušíme. Pred
vyprážaním ich nesolíme, lebo by zvlhli a scvrkli sa.

Hranolčeky nikdy neohrievame znovu v tuku, ale v pare nad hrncom. Zostanú tak oveľa
chutnejšie a menej mastné.

Zemiaky v alobale pri dusení nepopraskajú, ak ich vopred poprepichujeme vidličkou a až
potom zabalíme do fólie.

Ak chceme grilovať veľké zemiaky, najprv ich trocha predvaríme, potom zabalíme do alobalu
a položíme na gril. Rýchlejšie zmäknú.

Pred zohrievaním v mikrovlnnej rúre zemiaky trochu pokropíme vodou – neobschnú.

Postrúhané zemiaky najviac strácajú vitamín C, preto ich hneď posypeme múkou alebo
polejeme tukom a pripravujeme čo najrýchlejšie.

Cesto na zemiakové placky nestmavne, ak doň pridáme postrúhanú mrkvu.

Ak pridáme do cesta trošku prášku do pečiva a necháme ho chvíľu odležať, placky budú
stráviteľnejšie.

Zemiakové placky ostanú aj po upečení krásne zlatožlté, ak do nastrúhaných zemiakov pridáme trocha horúceho mlieka.

Ak nemáme domáci robot a nechce sa mám strúhať zemiaky na placky na strúhadle, môžeme použiť aj
strojček na mäso alebo strúhanku.

K zemiakovým plackám alebo haruli môžeme podávať aj bielu kávu – je to chutná kombinácia
a zaženie smäd rýchlejšie ako pivo alebo limonáda.

Ak zemiakové lupienky zmäknú ( ale to isté platí aj o slaných tyčinkách alebo syrovom
pečive), vložíme ich na niekoľko minút do teplej rúry a budú opäť chrumkavé.

Pri príprave zemiakovej kaše používame len horúce mlieko. Ak použijeme iba vlažné, či
dokonca studené, bude kaša menej chutná aj vzhľadná.

Z prebytkov zemiakovej kaše môžeme na druhý deň uvariť polievku, okoreníme ju nasekanou
petržlenovou vňaťou ( prípadne ju vylepšíme rozhabarkovaným žĺtkom, ktoré povaríme )
a doplníme opraženou žemľou či chlebom.

Ak zemiakové cesto dlhšie stojí, redne. Preto ak nás niečo zdrží pri príprave zemiakových
šúlancov, šišiek alebo iného jedla, zapracujeme do cesta ešte trochu múky.

Ak chceme dodatočne mierne zahustiť polievku ( alebo aj omáčku ) spravíme to takto: hneď ako
sú všetky suroviny v polievke dovarené, pridáme do nej najemno postrúhaný zemiak a krátko
spolu povaríme.

Presolenú polievku napravíme tak, že v nej uvaríme niekoľko malých zemiakov, ktoré potom
môžeme použiť ako prílohu.

Ak už nemáme iné len zmrznuté zemiaky a nemáme práve možnosť kúpiť iné, skúsíme toto:
prenesieme ich do tepla a necháme niekoľko dní „vydýchať“. Tým sa stratí časť cukru, ktorý
sa v nich vytvoril. Takéto zemiaky potom varíme tak, že ich olúpeme, namočíme do teplej vody
a privedieme do varu. Prvú vodu zlejeme a až v druhej vode ich dovaríme. Pre zlepšenie chuti
môžeme do vody pridať aj trochu octu – ale užitočné vitamíny alebo minerály z nich takto
nenávratne zmiznú.

Omrznuté, sladkasté zemiaky môžeme využiť najmä na prípravu sladkých a múčnych
pokrmov a na vyprážanie.

Pri dusení zemiaky vkladáme do rozohriateho tuku a podlievame vriacou vodou, vývarom
alebo inou tekutinou. Zalievame ich tak, aby boli vodou len zakryté.

Zemiaky varíme, dusíme či pečieme prikryté, sú tak chutnejšie a najmä majú menšie straty na
živinách.